Do tej pory nie było zbyt dużo dań z makaronami. Nie mam pojęcia dlatego, bo jestem zdeklarowaną makaroniarą i makaron mogłabym jeść codziennie w każdej konfiguracji.
Tak więc dziś prezentuję Wam eksperymentalny sos do makaronu, którego smaku jeszcze czuję w kącikach ust i na końcu języka ;) Warto spróbować tego połączenia, idealnego balansu między kwaśnością i słodyczą.
Lubicie połączenia warzyw i owoców?
Na jedną spoorą porcję potrzeba:
- dwóch garści makaronu świderki - równie dobrze może być penne
- trzech pomidorów
- jednej dużej gruszki
- małej cebuli
- mięso z upieczonego udka kurczaka
- przyprawy: oregano, tymianek, sól, pieprz, cynamon, ostra papryka
Makaron gotujemy al dente.
Pomidory obieramy kroimy w kostkę i wrzucamy na podsmażoną cebulkę, po chwili dodajemy gruszkę pokrojoną w kostkę Gotujemy pod przykrywką do miękkości pomidorów i gruszki. Przyprawiamy i blendujemy a następnie przecieramy przez sitko. Do przetartego sosu dodajemy pokrojone drobno mięso i gotujemy chwilkę tak by sos się zredukował. Na koniec dodajemy makaron i dokładnie mieszamy z sosem.
Wykonanie jest bardzo szybkie bo zajęło mi to w sumie jakieś 20 minut :)
Smacznego!
Nie zapominajcie o tym że Kolano Muchy jest również na facebooku i pintereście :)
3 komentarze
Bardzo ciekawy sos, dla mnie to nowość :) Chętnie bym spróbowała takiego połączenia!
OdpowiedzUsuńWarto!
UsuńFajny ,lubię.
OdpowiedzUsuń