Makaron z sosem pomidorowo-gruszkowym i kurczakiem

Do tej pory nie było zbyt dużo dań z makaronami. Nie mam pojęcia dlatego, bo jestem zdeklarowaną makaroniarą i makaron mogłabym jeść codziennie w każdej konfiguracji.
Tak więc dziś prezentuję Wam eksperymentalny sos do makaronu, którego smaku jeszcze czuję w kącikach ust i na końcu języka ;) Warto spróbować tego połączenia, idealnego balansu między kwaśnością i słodyczą. 
Lubicie połączenia warzyw i owoców? 

Na jedną spoorą porcję potrzeba:

  • dwóch garści makaronu świderki - równie dobrze może być penne
  • trzech pomidorów
  • jednej dużej gruszki
  • małej cebuli
  • mięso z upieczonego udka kurczaka
  • przyprawy: oregano, tymianek, sól, pieprz, cynamon, ostra papryka

Makaron gotujemy al dente. 
Pomidory obieramy kroimy w kostkę i wrzucamy na podsmażoną cebulkę, po chwili dodajemy gruszkę pokrojoną w kostkę Gotujemy pod przykrywką do miękkości pomidorów i gruszki. Przyprawiamy i blendujemy a następnie przecieramy przez sitko. Do przetartego sosu dodajemy pokrojone drobno mięso i gotujemy chwilkę tak by sos się zredukował. Na koniec dodajemy makaron i dokładnie mieszamy z sosem.
Wykonanie jest bardzo szybkie bo zajęło mi to w sumie jakieś 20 minut :)
Smacznego! 

Nie zapominajcie o tym że Kolano Muchy jest również na facebooku i pintereście :)

Może spodobają Ci się inne wpisy?

3 komentarze