Bombonierki są super, ale zawsze jest tak że jakiś smak nam nie pasuje i jemy go z ociąganiem lub podsuwamy innym pod nos, bo a nuż komuś posmakuje ten gorzki smak kawy, którego tak nie lubimy. Znacie to?
Dzisiejsza moja propozycja to kompozycja własnych czekoladek z nadzieniem jakie tylko nam się wymarzy. A mnie wymarzyła się czekolada i karmel. Idealne połączenie. A że zostało mi w opakowaniu sporo słodkiej śmietanki z pieczenia babeczek (przepis na pyszne kruche babeczki ) zrobiłam domowy karmel.
Do zrobienia potrzebujemy:
- tabliczkę czekolady takiej jaką lubimy
- cukier
- słodka śmietanka
- łyżka masła
- formę na czekoladki
W tym czasie przygotowujemy karmel. Wsypujemy cukier na patelnie tak by przykrył jej dno. Rozgrzewając się, cukier przybierze płynną formę i zacznie brązowieć. Kiedy będzie złoty, ale nie przypalony- na co trzeba uważać bo wtedy sos będzie gorzki i bardzo niesmaczny, dolewamy do niego śmietankę. Około 5 łyżek i zmniejszając gaz mieszamy sos tak by nie było w nim grudek.
Wyciągamy czekoladę z zamrażarki i i łyżeczką kładziemy na środku sos karmelowy i znów wkładamy do zamrażarki na kilka minut. Znów wyciągamy i przykrywamy ostatnią porcją czekolady. Chłodzimy. JEMY! :) Smacznego ! :)
Czekoladka nie wytrzymała próby czasu i podczas "sesji" zaczęła topić się :( |
18 komentarze
ale śliczności:)
OdpowiedzUsuńKuszące :}
OdpowiedzUsuńmmmm.. kochane :))
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że wyglądają cudownie. :)
OdpowiedzUsuńale śliczne!
OdpowiedzUsuńwłaśnie wczoraj dostałam takie foremki do czekoladek i też będę robić! :)
OdpowiedzUsuń@Dominika, wypróbuj koniecznie i pochwal się jak Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńSa rewelacyjne, ściągne przepis :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis. Wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale ile łyżek cukru na te proporcje?
OdpowiedzUsuń2- 3 duże łyżki powinny wystarczyć :)
OdpowiedzUsuńa co z masłem?
OdpowiedzUsuńDuża łyżka ;)
OdpowiedzUsuńAle kiedy dodana?
OdpowiedzUsuńPo rozpuszczeniu się masła, a przed dodaniem śmietanki
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńChyba po rozpuszczeniu czekolady masło ???
OdpowiedzUsuńMasło po rozpuszczeniu się cukru. Dzięki za spostrzegawczość! Umknęło mi to :)
Usuń