Bardzo odświeżająca i chrupiąca surówka. U mnie, odmiana od wersji z kapustą pekińską, która już się znudziła. Przepis ukradziony od Mamy :)
Lubicie sobie pochrupać? Jesli tak to koniecznie spróbujcie tej surówki do obiadu ale też może jako dodatek do kanapki?
- pół główki białej kapusty (u mnie bardzo małej)
- dwie marchewki
- cebula
- pół świeżego ogórka
- oliwa + suszona bazylia
- jogurt
- sól, pieprz
Kapustę drobno szatkujemy i zasypujemy solą. Odstawiamy na godzinę by puściła soki i zmiękła. Polecam zrobić to w dużej misce, gdyż wody wycieka z niej zaskakująco dużo.
Po godzinie odlewamy wodę i odciskamy kapustę. Na dużych oczkach ścieramy obrane machewki (może być starta na małych, jak wolicie), ogórka kroimy w kosteczkę tak samo jak cebulę. Mieszamy surówkę i polewamy ją oliwą wymieszaną z suszoną bazylią. Wierzch polewamy jogurtem i posypujemy pieprzem (pieprzymy?:D).
Może uda Wam się przygotować ją do potraw z grilla, coś czuję że jesień będzie ciepła! Trzymajcie się ciepło i stay tuned o tu na FB :)
1 komentarze
Pyszna ,no uwielbiam.
OdpowiedzUsuń