Surówka - kapusta, ogórek, marchewka

Bardzo odświeżająca i chrupiąca surówka. U mnie, odmiana od wersji z kapustą pekińską, która już się znudziła. Przepis ukradziony od Mamy :)
Lubicie sobie pochrupać? Jesli tak to koniecznie spróbujcie tej surówki do obiadu ale też może jako dodatek do kanapki? 


  • pół główki białej kapusty (u mnie bardzo małej)
  • dwie marchewki
  • cebula
  • pół świeżego ogórka
  • oliwa + suszona bazylia
  • jogurt
  • sól, pieprz
Kapustę drobno szatkujemy i zasypujemy solą. Odstawiamy na godzinę by puściła soki i zmiękła. Polecam zrobić to w dużej misce, gdyż wody wycieka z niej zaskakująco dużo. 
Po godzinie odlewamy wodę i odciskamy kapustę. Na dużych oczkach ścieramy obrane machewki (może być starta na małych, jak wolicie), ogórka kroimy w kosteczkę tak samo jak cebulę. Mieszamy surówkę i polewamy ją oliwą wymieszaną z suszoną bazylią. Wierzch polewamy jogurtem i posypujemy pieprzem (pieprzymy?:D). 

Może uda Wam się przygotować ją do potraw z grilla, coś czuję że jesień będzie ciepła! Trzymajcie się ciepło i stay tuned o tu na FB :)


Może spodobają Ci się inne wpisy?

1 komentarze