Witam Was po dość długiej przerwie, spowodowanej sprawami oczywistymi. Mam nadzieje że tak jak i dla mnie, tak i dla Was święta były spokojne i co najważniejsze SMACZNE! :)
Po świątecznym obżarstwie przyszedł czas na owsianki, na oczyszczanie organizmu, a w dodatku przyplątało się do mnie przeziębienie i nie jestem w stanie o poranku przełknąć więcej niż garść leków oraz parę łyżek delikatnej owsianki na mleku ;)
Ale do rzeczy. Jakiś czas temu przygotowałam sobie owsiankę na słono. Inaczej niż tradycyjna owsianka ale równie smaczna i szybka w przygotowaniu. I zdaję sobie sprawę że chociaż nie wygląda zbyt atrakcyjnie, jest przepyszna! :)
- pół papryki ( może być czerwona, żółta, zielona, jaką wolicie)
- pół małej cebuli
- 3/4 szklanki bulionu
- 6 łyżek płatków owsianych
- łyżeczka oleju do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Pokrojoną w kosteczkę cebulę szklimy na oleju. Następnie dodajemy do cebuli, pokrojoną również w kostkę paprykę i smażymy na wolnym ogniu do miękkości. W tym czasie przygotowujemy owsiankę. Do miseczki wsypujemy 6 łyżek owsianki i zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy tak by para mogła się skraplać. Kiedy papryka i owsianka będzie miękka łączymy je na patelni i smażymy oraz przyprawiamy do smaku.
Wam życzę smacznego, a sama tymczasem zmykam się kurować ;)
6 komentarze
Co proszę, z papryką? totalnie mnie zaskoczyłaś! Takiego połączenia się nie spodziewałam. :) Ciekawa jestem, jak smakuje.
OdpowiedzUsuń~ whiness, tak właśnie z papryką, na ostro! Dobrze przyprawione smakuje świetnie, polecam! :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować. Nie wpadłabym na "słoną" owsiankę. Pomysłowe!
OdpowiedzUsuńwow. Pierwszy raz w ogóle pomyślałam że owsiankę można zjeść w wersji na słono... Dałaś mi zagwozdkę i teraz będę myśleć co tu spróbować robić :)
OdpowiedzUsuńwłasna kompozycja-najlepsza no i nie trzeba długo czekać na danko :)
OdpowiedzUsuńpożywne, zdrowe śniadanie i szybko gotowe
OdpowiedzUsuń