Rozgrzewająca zupa czosnkowa /Jaglana pomoc potrzebna!

Dziś mam przyjemność podzielić się z Wami przepisem na zupę z której jestem bardzo dumna. Dlaczego dumna? Ano dlatego że mojemu K. bardzo smakowała, aż prosił o dokładkę! 

Potrzebujemy:


  • 1,2 litra bulionu 
  • 8 ząbków POLSKIEGO czosnku
  • dwa 'trójkąciki' serka topionego. Najlepiej śmietankowego lub jakiegoś innego o smaku neutralnym
  • spora garść startego sera żółtego
  • grzanki 
  • łyżeczka oleju do smażenia
  • sól, pieprz
Małą część czosnku siekamy i podsmażamy go lekko na oleju. Do gorącego bulionu wrzucamy serki i mieszamy dopóki się nie rozpuszczą. Następnie dodajemy posiekany czosnek, ten nie podsmażony i ten podsmażony również. Gotujemy około 30 minut, tak by wyraźnie czuć było czosnkowy smak. Można dodać soli, pieprzu oraz czosnku w proszku (lub wrzucić jeszcze jeden ząbek) jeśli uznacie że jest za mało czosnku w zupie ;) 
Podajemy z grzankami (chleb kroimy w kosteczkę i suszymy na patelni. Świetnie nadałaby się ta po smażeniu czosnku) i serem. 
Prawda że proste? Koniecznie musicie wypróbować tą zupę ;)





A teraz apel do znawców i wielbicieli kaszy jaglanej! Zaopatrzyłam się w ten produkt i byłabym wdzięczna za jakieś Wasze pomysły dotyczące przygotowania i podania tejże kaszy ;)

Może spodobają Ci się inne wpisy?

12 komentarze

  1. Ostatnio chodzi za mną zupka czosnkowa, chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa wydaje się smaczna :) Jeśli jesteś zainteresowana kaszą jaglaną to polecam zajrzenie na blog Iw: http://smakoterapia.blogspot.com/ U niej znajdziesz wiele pomysłów na wykorzystanie tej kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ~sinju, dzięki! Na pewno zajrzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też znajdziesz kilka pomysłów :) ostatnio zrobiłam z niej grzybowy farsz do faszerowania papryk - pycha. Jaglanka jest też świetna do wegetariańskich kotletów, pulpetów itp. Można z niej wyczarować naprawdę dużo pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ~alisz, przejrzę w najbliższej wolnej chwili. Grzybowy farsz brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie wygląda,uwielbiam czosnek w zupie ale dodam ser linessa z Lidla tak aby było mniej kalorycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko ma mieć mniej kalorii to warto spróbować :) Życzę smacznego!

      Usuń
  7. JAGLANKA jest the best!!!!!!!!!! rada przed gotowaniem (jakkolwiek byś chciała) należy kaszę dobrze wypłukać na sitku a następnie przelać wrzątkiem - dlaczego? ano kasza jaglana ma specyficzny smak jeśli nie zrobimy ww czynności, i niestety smak ten zraża konsumentów...:-( poza tym ugotowaną kaszę wymieszać z bakaliami miodem i podawać z jogurtem naturalnym, z sosem pomidorowym neapolitańskim, z podsmażoną cebulką, oj oj pomysłów mnóstwo,,,, od biedy ugotować z łyżką masła szczyptą soli i cukrem waniliowym dosłodzić do smaku dodać cynamon podawac z jogurtem śmietaną jabłkami prażonymi itd itp
    pasuje do wszystkiego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ah pysznie to wszystko brzmi, niedługo przystąpie do czynów! Dzięki wielkie za wszystkie pomysły :)

      Usuń
  8. tak, taaaak, elek lubi, i poleca! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna też zrobię bo mój Luby mocno czosnkowy! Z resztą ja też ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. też lubię mocno czosnkowy smak :D a moje Kochanie dogodziło elkowi w idealnych proporcjach (do smaku dosypywało też czosnek w proszku gdy ząbki czosnku już się skończyły)

    OdpowiedzUsuń