One Pot Pasta - z kurczakiem i curry

Pojawił się niedawno głos bym zaproponowała dania szybkie i tanie a jednak smaczne, a zarazem efektowne. Mówisz, masz! Właśnie oderwałam się od garnka z makaronem w delikatnym sosie z przyprawą curry. Danie uwiodło mnie szybkością wykonania. Nie ma nic trudnego we wrzuceniu wszystkich składników do gara, a po 20 minutach nałożeniu go na talerze. Z jednego opakowania makaronu wyszłoby porcji jak dla małego wojska. Jeśli więc jest za gorąco na smażenie kotletów, gotowanie ziemniaków, no i nie dysponujesz budżetem pozwalającym na pójście do prawdziwej włoskiej trattorii- koniecznie wypróbuj ten przepis!


Na dwie porcje potrzeba:

  • 200 g. makaronu spaghetti- solidna garść
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • pół filetu z piersi kurczaka
  • łyżka masła
  • dwie łyżki mleka
  • 0,5 litra bulionu
  • przyprawy: łyżeczka curry, pół łyżeczki ostrej papryki, szczypta pieprzu ziołowego, sól


Kurczaka kroimy w kostkę: sypiemy ostrą papryką, pieprzem ziołowym i solą, odstawiamy na minimum dwie godziny by nabrało smaku (najlepiej na noc by na drugi dzień mieć gotowe). Na tym kończy się Twoja praca, no prawie. Musisz w dużego garnka wrzucić makaron, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i zalać to wszystko bulionem. Przykrywasz garnek przykrywką tak by makaron był w całości wewnątrz i na średnim gazie gotujesz aż makaron zmięknie (czyli jakieś 12 minut). Po tych minutach ściągasz pokrywkę, dodajesz masło, curry i mleko i gotujesz chwilę na dużym ogniu tak by woda odparowała i zrobił się gęsty aromatyczny sos. I tyle :) 

Już teraz wiem że będę robiła to danie często w różnych konfiguracjach :) 
Smacznego Wam życzę, bo na pewno będzie.

Może spodobają Ci się inne wpisy?

5 komentarze

  1. Niby takie proste, a takie smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniaaaaam, brzmi i wygląda super! Jej, ale mi narobiłaś ochotę :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biegnij do kuchni :D I daj znać jak smakowało :) Ja wczoraj robiłam drugi raz to danie :D

      Usuń
  3. Ile bulionu? I w którym momencie dodać kurczaka? A będą do tego pasowały pieczarki?

    OdpowiedzUsuń
  4. 0,5 litra bulionu :) Wszystko dodajesz w jednym momencie :) Pieczarki jak najbardziej będą pasować :)

    OdpowiedzUsuń