Dziś prosty i szybki przepis dla każdego, bardziej lub mniej zaawansowanego kulinarnie. Muffiny z jabłkiem. Słodkie wilgotne ciasto i delikatnie kwaśne jabłko, jak ying i yang. Wypróbujcie przepis w wolnej chwili bo naprawdę warto, pół godziny i słodka przekąska do herbaty gotowa.
Piekarnik zwariował i piekł jedną stroną... |
- 125 ml. oleju lub roztopionego masła
- 70 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- dwa jabłka- najlepiej papierówki
- szczypta cynamonu
Dokładnie mieszamy suche składniki w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie mokre i suche składniki mieszamy w jedno, nie musi być zrobione to dokładnie, nie przejmujcie się grudkami. Do foremki nakładacie łyżeczkę ciasta, następnie jabłko pokrojone w kostkę i przykrywacie ciastem do 2/3 wysokości foremki. I tak do skończenia całego ciasta. Posypcie cynamonem i pieczcie w 170 stopniach około 20 minut.
4 zdania, 30 minut. Cały przepis, cała filozofia. Widzicie jakie proste? :)
Nie chcę się powtarzać ale jak zawsze zapaszam do polubienia stronki na Fb o tutaj klikajcie lub w baner po lewej stronie :)
4 komentarze
Fajne muffinki :)) Uwielbiam to, że są tak łatwe i szybkie!
OdpowiedzUsuńmuszę je koniecznie zrobić :) mam tyyyle jabłek... ile można jeść tę szarlotkę? :))
OdpowiedzUsuńTo taka szybsza wersja szarlotki :D
UsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń