Pasta słonecznikowa na słono.

Słonecznikowych szaleństw ciąg dalszy czyli kolejne pyszne wykorzystanie ziaren słonecznika :)
Dziś w wersji słonej. Pasta słonecznikowa z wywarem z czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Nie będę podawać dokładnych ilości składników bo zależy to już od osobistych preferencji. Niektórzy lubią pastę chrupiącą, jak ja, inni całkiem zmieloną. 


  • nasiona słonecznika
  • wywar z czosnku, ziela angielskiego, liścia laurowego
  • pieprz, sól
Pierwszym krokiem będzie uprażenie nasion słonecznika z odrobiną soli. Drugim, przygotowanie wywaru, który dodamy do słonecznika podczas blendowania: zagotowujemy wodę z jednym ziarenkiem ziela angielskiego, jednym liściem laurowym oraz jednym ząbkiem czosnku. Od momentu zagotowania wywar gotujemy 15 minut. Uprażony słonecznik zalewamy odrobiną wywaru i blendujemy, jeśli jest za gęste dolewamy wody, w zależności jaka konsystencja nam odpowiada ;) Doprawiamy pieprzem i przyprawami jakie lubimy. Smacznego :)

Może spodobają Ci się inne wpisy?

5 komentarze

  1. a tak dokładniej, jakie proporcje wody do jakiej ilości słonecznika dodałaś, bo nie wiem na czym się opierac? ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. ~Cariiba, na garść słonecznika dodałam jakieś 5 łyżek wody przyznam się szczerze że nie liczyłam :(

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję ;] będę próbowac ;]

    OdpowiedzUsuń