Jak ostatnio wspomniałam nabyłam kaszę jaglaną i dziś pierwsze danie z nią.
A są to naleśniki z mnóstwem przypraw, pikantne i ziołowe. Farsz to cebulka, pieczarki i właśnie kasza jaglana w przeważającej ilości oczywiście.
Polubiłam kaszę jaglaną, pozostaje mi wypróbować ją w postaci słodkiej, ale wszystko po kolei ;)
Na naleśniki:
- 250 g. mąki
- 2 jajka
- 250 ml wody gazowanej
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, oregano, pieprz, kurkuma
Rozkłócamy jajka, dodajemy mąkę, szczyptę soli i przyprawy dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy mleko, wodę i olej. Mieszamy ponownie do połączenia składników. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni.
Z tego przepisu wychodzi dosyć dużo naleśników, więc według upodobania można zmniejszać lub powiększać proporcje ;)
Farsz:
- 1/4 cebuli
- 4 pieczarki
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy aż do odparowania wody. Po tym czasie dodajemy ugotowaną kasze jaglaną. Chwile smażymy.
Farsz zawijamy w naleśniki.
Można podać z sosem z jogurtu, majonezu i pieczarek konserwowych ;) Smacznego!
4 komentarze
Pysznie wyglądają te naleśniki!
OdpowiedzUsuń/Przepraszam, że tutaj się ogłaszam, ale może to niektórych zaciekawi: Jeśli jesteś zainteresowana i chciałabyś by więcej osób doceniło Twoje dzieła, dodaj je tutaj: katalogsmakow.pl/glowna . Strona dopiero raczkuje, ale ma na celu wypromowanie artystycznych dusz kulinarnych ;) Jest to coś na styl kulinarnego (de)motywatora. Można dodawać komentarze, polubić lub zagłosować czy się dane danie ugotuje, czy nie.
Pozdrawiam!
Co za pomysł :) Podoba mi się połączenie naleśników i jednej z moich ulubionych kasz.
OdpowiedzUsuńja swoja pierwszą jaglankę zjadłam na słodko, tak też bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń