Ile razy przechodząc obok nadpsutych, sczerniałych
bananów pomyśleliście „meh, gdzie są te bez czarnych plamek do jasnej anielki?!”.
Otóż ja tak myślałam do czasu aż nie znałam tego przepisu. A w nim właśnie liczą się te najczarniejsze banany z czarnych. Byłam akurat w
bananowym impasie moralnym: wyrzucić czy szybko przełknąć te czarne, a może
koktajl? I powiem Wam że wyszłam z niego obronną ręką tym właśnie chlebkiem, a
właściwie ciastem z amerykańskiego nazywanym chlebkiem bananowym.
Według mnie to ciasto nie ma wad, przykłady:
· Jest bez cukru – bez cukru a słodkie,
· Robi się je widelcem – no i
piekarnikiem, ale widelcem machasz by je zrobić,
· Nie marnujesz bananów – a przecież można
było je wyrzucić,
·
Czas przygotowywania – bez pieczenia to
przy dobrych wiatrach 10 minut, czas pieczenia 30 minut.
· Szybko stygnie więc szybko można je
zjeść,
To tylko niektóre zalety tego super ciasta. Jeśli znudzi Ci się wersja podstawowa dodajesz do niego kokos/czekoladę/skórkę pomarańczową […] i otrzymujesz całkiem inny smak. Jest
wilgotne i ma orzechowy posmak, banany nadają mu przyjemnej owocowej słodkości.
Bierzcie za widelce i do dzieła!
Składniki:
/na małą keksówkę/
- 4 banany + 1 do ozdoby,
- 50 g roztopionego masła,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia,
- Łyżeczka cynamonu,
- 1 jajko
- Garść żurawiny – opcjonalnie.
Banany rozgnieć przy pomocy widelca, wlej do nich
masło i delikatnie przemieszaj. Następnie przesiej mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem
oraz wbij jajko, dodaj żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszaj – oczywiście widelcem.
Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta
ułóż banana pokrojonego w plasterki i posyp cynamonem. Piecz około 30 minut w
150 stopniach.
Naprawdę dobrze smakuje z domowym dżemem, tu: dyniowo-pomarańczowym. |