Chlebek bananowy z żurawiną | bez cukru

Ile razy przechodząc obok nadpsutych, sczerniałych bananów pomyśleliście „meh, gdzie są te bez czarnych plamek do jasnej anielki?!”. Otóż ja tak myślałam do czasu aż nie znałam tego przepisu. A w nim właśnie liczą się te najczarniejsze banany z czarnych. Byłam akurat w bananowym impasie moralnym: wyrzucić czy szybko przełknąć te czarne, a może koktajl? I powiem Wam że wyszłam z niego obronną ręką tym właśnie chlebkiem, a właściwie ciastem z amerykańskiego nazywanym chlebkiem bananowym.
Według mnie to ciasto nie ma wad, przykłady:
·         Jest bez cukru – bez cukru a słodkie,
·        Robi się je widelcem – no i piekarnikiem, ale widelcem machasz by je zrobić,
·         Nie marnujesz bananów – a przecież można było je wyrzucić,
·         Czas przygotowywania – bez pieczenia to przy dobrych wiatrach 10 minut, czas pieczenia 30 minut.
·        Szybko stygnie więc szybko można je zjeść,

To tylko niektóre zalety tego super ciasta. Jeśli znudzi Ci się wersja podstawowa dodajesz do niego kokos/czekoladę/skórkę pomarańczową […] i otrzymujesz całkiem inny smak. Jest wilgotne i ma orzechowy posmak, banany nadają mu przyjemnej owocowej słodkości. Bierzcie za widelce i do dzieła!

Składniki:
/na małą keksówkę/
  •          4 banany + 1 do ozdoby,
  •          50 g roztopionego masła,
  •          1,5 szklanki mąki,
  •          1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia,
  •          Łyżeczka cynamonu,
  •          1 jajko
  •          Garść żurawiny – opcjonalnie.


Banany rozgnieć przy pomocy widelca, wlej do nich masło i delikatnie przemieszaj. Następnie przesiej mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem oraz wbij jajko, dodaj żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszaj – oczywiście widelcem. Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta ułóż banana pokrojonego w plasterki i posyp cynamonem. Piecz około 30 minut w 150 stopniach. 

Chlebek bananowy z żurawiną | bez cukru kolanomuchy

chlebek bananowy z żurawiną bez cukru kolanomuchy
Naprawdę dobrze smakuje z domowym dżemem, tu: dyniowo-pomarańczowym.



Może spodobają Ci się inne wpisy?

4 komentarze

  1. Pycha, strasznie lubię wypieki z dodatkiem bananów, są takie aromatyczne i wilgotne w środku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, w dodatku nie trzeba dosładzać co zawsze jest zdrowszą opcją :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Kocham takie wypieki. :)
    http://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń