Wilgotne,
puszyste, lekkie jak chmurka – czekoladowa chmurka! Szukałam czegoś na szybko
więc padło na najprostsze ciasto czekoladowe, które później, w przypływie
ogromu inwencji twórczej, przełożyłam masą ze słodkiego twarogu i skórki
pomarańczowej. Bardzo słodko i czekoladowo – polecam każdemu, którego najdzie
ochota na szybki wypiek.
Składniki:
/blacha:
23 x 36 cm./
·
1,5
szklanki mąki,
·
1,5
szklanki cukru (ja dałam brązowy),
·
¾
szklanki gorzkiego kakao,
·
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia,
·
1,5
łyżeczki sody oczyszczonej,
·
1
łyżeczka soli,
·
2
jajka,
·
Szklanka
mleka,
·
Szklanka
wrzątku,
·
Łyżeczka
cynamonu.
Wszystkie sypkie składniki wsypcie do
dużej miski i dokładnie wymieszajcie. Następnie wbijcie jajka i wlejcie mleko.
Znów wymieszajcie – możecie zrobić to mikserem ale równie łatwo wychodzi to
drewnianą łyżką. Na sam koniec dodajcie szklankę wrzątku. Ciasto będzie bardzo
rzadkie, konsystencji kakao do picia więc nie przejmujcie się tym i delikatnie
wylejcie ciasto na blaszkę (dobrze jest wcześniej ją natłuścić i obsypać odrobiną
mąki dla pewności, by ciasto nie przywarło)
Ciasto pieczcie w piekarniku nagrzanym
do 175 stopni przez około 45 minut. Patyczkiem lub wykałaczką sprawdźcie czy
jest gotowe – po wbiciu do ciasta i wyciągnięciu będzie on suchy i czysty.
Warto zrobić to w różnych miejscach ciasta.
Masa:
·
500
g sera białego półtłustego,
·
3
łyżki cukru pudru lub 4 miodu,
·
3
łyżki jogurtu naturalnego,
·
Łyżeczka
skórki pomarańczowej.
Ser rozróbcie z jogurtem – ugniatajcie widelcem
aż połączy się z nim w jedną masę, później dodajcie wybrane słodzidło i skórkę
pomarańczową i znów dobrze wymieszajcie.
PORADA: Ja ciasto
piekłam w jednej blaszce i po wystygnięciu kroiłam go na porcje (takie jak
widoczne na zdjęciu). Każdą z osobna przecinałam na pół i przekładałam masą
zaraz przed podaniem. Ze względu na to, że ciasto jest bardzo delikatne i
puszyste może być ciężko go przekroić. Jeśli jednak chcecie zrobić to ciasto w
formie tortu (a ma ono takie zadatki J ) upieczcie
każdy z blatów osobno – dzięki temu bez problemu go złożycie za jednym
razem.
Lukier:
·
Pół
szklanki cukru pudru,
·
Łyżka
śmietany 18 %,
·
Skórka
pomarańczowa do dekoracji
Ze
śmietany i cukru pudru ukręćcie gęsty lukier i polejcie nim ciasto. Każdą z
porcji dekorujcie kilkoma paseczkami skórki pomarańczowej.
7 komentarze
Wygląda pysznie :) Idealne dla niezapowiedzianych gości :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Faktycznie! Wystarczy, że dadza znać pół godziny wcześniej, albo nawet juz na miejscu . Na to nie wpadłam :)
UsuńPozdrawiam, Monika!
Mmm, aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńja odczuwam lęk przed tak rzadkimi konsystencjami. Powód? Prawie zawsze wychodzi mi zakalec. Pyszny bo pyszny, ale jednak zakalec :-) Czy to ciasto Ci kiedyś nie wyszło czy może jest z serii "wychodzi zawsze"?
OdpowiedzUsuńCześć! W tym cieście nie powinno być zakalca, wszystkie składniki są lekkie więc rośnie ono na prawdę szybko i jest puchate. Mi wychodzi zawsze, więc i Tobie wyjdzie bez zakalca! Pozdrawiam :)
UsuńSuper przepis! :) jutro go wyprobuje, ale ciasto przeloze kajmakiem :D pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Już sobie wyobrażam ten smak :) jeśli będziesz miała ochotę, będzie mi miło kiedy podzielisz się zdjęciem wypieku oraz opinią - w wiadomości prywatnej lub na Facebooku kolanka :)
UsuńPozdrawiam, Monika