Drożdżowa makowa choinka | Foto-instrukcja

Ciasto które okazało się hitem tegorocznych świąt (a przynajmniej w "internetach"). Bo niby to zwykły makowiec, ale w jakiej formie. Drodzy Państwo, żadna ciotka czy tam wuj przy świątecznym stole nie zapomni tego wypieku do co najmniej świąt wielkanocnych. No bo któż by wniósł na stół całą choinkę? No właśnie WY. Proponuję oficjalne wejście tym wypiekiem i rytualne pokrojenie go w mniejsze gałązki, które każdy z zainteresowanych będzie mógł bez skrępowania podjadać. Dla ułatwienia całej sprawy przygotowałam krótką foto-instrukcję poszczególnych kroków. Mam nadzieje że będzie dla Was pomocna J

drożdżowa makowa choinka instrukcja kolanomuchy

Ciasto drożdżowe:
·         50 g. świeżych drożdży,
·         Szklanka mleka,
·         Pół szklanki cukru,
·         3 łyżki masła,
·         1 jajko
·         Mąka (około 3 szklanek).

Na początek, warto wiedzieć że składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Zamknijcie też okna i drzwi – ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów i zimna. Drożdże pokruszcie i zasypcie je jedną łyżeczką cukru. W garnuszka wlejcie pół szklanki mleka i podgrzejcie je do takiego stopnia by nie parzyło a było przyjemnie ciepłe. Zalejcie nim drożdże i dokładnie wymieszajcie. Drugie pół szklanki mleka połączcie z masłem i cukrem i podgrzejcie do rozpuszczenia. Gdy mieszanka nieco przestygnie dodajcie do niej jajko i wymieszajcie. Teraz drożdże powinny się już nieco napuszyć. Czas więc połączyć mieszankę drożdży z mieszanką mleka, cukru, masła i jajka w jedną całość. Następnie należy dodawać tyle mąki ile przyjmą płyny – ciasto ma być bardzo elastyczne i miękkie, powinno bez problemu odchodzić od miski i dłoni. Po wyrobieniu (około 10 minut) odstawiamy je do podwojenia objętości.

Masa makowa:
·         200 g. suchego mielonego maku,
·         1 białko,
·         100 g. skórki pomarańczowej,
·         100 g. rodzynek,
·         ¾ szklanki mleka,
·         Miód,
·         Ewentualnie więcej ulubionych bakalii.

W czasie gdy ciasto rośnie warto zająć się wnętrzem choinki czyli masą makową. Suchy mak zalewamy gorącym mlekiem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy bakalie oraz dosładzamy miodem. Kiedy masa delikatnie ostygnie dodajemy ubite na sztywno biało i staramy się delikatnie wmieszać je w masę. Gdyby masa nadal nie chciała się ładnie połączyć można dodać do niej kilka łyżek marmolady na przykład różanej (to niezawodny sposób mojej babci!).

Składanie w całość:
1.   Z wyrośniętego ciasta robimy kulę.
2.   Dzielimy ją na dwie równe części.
3.   Jedną z nich rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 2 centymetrów.
4.   Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę porytą papierem do pieczenia.
5.   Tak samo rozwałkowujemy drugą część ciasta i kładziemy je delikatnie na pierwszym z płatów.
6.   W tak złożonych częściach ciasta wykrawamy kształt choinki i odkładamy wierzchnią jego połowę.
7.   Na pozostałą część nanosimy masę makową i przykrywamy je odłożoną częścią ciasta.
8.   Delikatnie zaznaczamy „pień” choinki oraz przecinamy poziomo poszczególne „gałązki” po obu stronach.
9.   Każdą z oddzielonych gałązek skręcamy wokół jej własnej osi.

Przed włożeniem po pieca całość choinki smakujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Na sam koniec choinkę można polukrować.

drożdżowa makowa choinka instrukcja kolano muchy





Może spodobają Ci się inne wpisy?

1 komentarze