Ciasto które okazało się hitem tegorocznych świąt (a przynajmniej w "internetach").
Bo niby to zwykły makowiec, ale w jakiej formie. Drodzy Państwo, żadna ciotka
czy tam wuj przy świątecznym stole nie zapomni tego wypieku do co najmniej świąt
wielkanocnych. No bo któż by wniósł na stół całą choinkę? No właśnie WY. Proponuję
oficjalne wejście tym wypiekiem i rytualne pokrojenie go w mniejsze gałązki,
które każdy z zainteresowanych będzie mógł bez skrępowania podjadać. Dla
ułatwienia całej sprawy przygotowałam krótką foto-instrukcję poszczególnych
kroków. Mam nadzieje że będzie dla Was pomocna J
Ciasto drożdżowe:
·
50 g. świeżych drożdży,
·
Szklanka mleka,
·
Pół szklanki cukru,
·
3 łyżki masła,
·
1 jajko
·
Mąka (około 3 szklanek).
Na początek, warto wiedzieć że składniki na ciasto
powinny mieć temperaturę pokojową. Zamknijcie też okna i drzwi – ciasto drożdżowe
nie lubi przeciągów i zimna. Drożdże pokruszcie i zasypcie je jedną łyżeczką
cukru. W garnuszka wlejcie pół szklanki mleka i podgrzejcie je do takiego
stopnia by nie parzyło a było przyjemnie ciepłe. Zalejcie nim drożdże i
dokładnie wymieszajcie. Drugie pół szklanki mleka połączcie z masłem i cukrem i
podgrzejcie do rozpuszczenia. Gdy mieszanka nieco przestygnie dodajcie do niej
jajko i wymieszajcie. Teraz drożdże powinny się już nieco napuszyć. Czas więc
połączyć mieszankę drożdży z mieszanką mleka, cukru, masła i jajka w jedną
całość. Następnie należy dodawać tyle mąki ile przyjmą płyny – ciasto ma być
bardzo elastyczne i miękkie, powinno bez problemu odchodzić od miski i dłoni.
Po wyrobieniu (około 10 minut) odstawiamy je do podwojenia objętości.
Masa makowa:
·
200 g. suchego mielonego maku,
·
1 białko,
·
100 g. skórki pomarańczowej,
·
100 g. rodzynek,
·
¾ szklanki mleka,
·
Miód,
·
Ewentualnie więcej ulubionych bakalii.
W czasie gdy ciasto rośnie warto zająć się wnętrzem
choinki czyli masą makową. Suchy mak zalewamy gorącym mlekiem i dokładnie
mieszamy. Następnie dodajemy bakalie oraz dosładzamy miodem. Kiedy masa
delikatnie ostygnie dodajemy ubite na sztywno biało i staramy się delikatnie
wmieszać je w masę. Gdyby masa nadal nie chciała się ładnie połączyć można
dodać do niej kilka łyżek marmolady na przykład różanej (to niezawodny sposób
mojej babci!).
Składanie w całość:
1.
Z wyrośniętego ciasta robimy kulę.
2.
Dzielimy ją na dwie równe części.
3.
Jedną z nich rozwałkowujemy na grubość
mniej więcej 2 centymetrów.
4.
Rozwałkowane ciasto przekładamy na
blachę porytą papierem do pieczenia.
5.
Tak samo rozwałkowujemy drugą część
ciasta i kładziemy je delikatnie na pierwszym z płatów.
6.
W tak złożonych częściach ciasta wykrawamy
kształt choinki i odkładamy wierzchnią jego połowę.
7.
Na pozostałą część nanosimy masę makową
i przykrywamy je odłożoną częścią ciasta.
8.
Delikatnie zaznaczamy „pień” choinki
oraz przecinamy poziomo poszczególne „gałązki” po obu stronach.
9.
Każdą z oddzielonych gałązek skręcamy wokół
jej własnej osi.
Przed włożeniem po pieca całość choinki smakujemy
roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Na sam koniec choinkę
można polukrować.
1 komentarze
Super!
OdpowiedzUsuń