Najprostszy
przepis na kotlety z kaszy gryczanej - bez dodatku jajek i nabiału.
Robi się je w kilka minut, a są niezwykle syte. Posmakują nie
tylko tym, którzy nie jedzą mięsa - zapewniam Was. Kasza gryczana
to zdecydowanie moja ulubiona kasza, która jest wszechstronna i
niezwykle smaczna.
Składniki:
(4
sztuki)
-
200 g kaszy gryczanej,
-
marchewka,
-
mała cebula,
-
ząbek czosnku,
-
3 łyżki mąki,
-
bułka tarta,
-
przyprawy: majeranek, czosnek suszony, wędzona słodka papryka, słodka papryka, sól, pieprz
Zacząć
trzeba od podstawy kotletów, czyli ugotowania kaszy gryczanej.
Wybierzcie tę nie zapakowaną w plastikowy woreczek - kasza zachowa
wszystkie ważne składniki odżywcze.
„
Idealna
proporcja do ugotowania kaszy gryczanej na sypko -
1
część kaszy gryczanej : 2,5 części wody ”
Do
tego przepisu warto jednak rozgotować kaszę chociaż odrobinę -
dzięki temu będzie znacznie lepiej się formować. Dlatego
ugotujcie 200 gram kaszy gryczanej (około 1 szklanka suchej kaszy) w
3 szklankach osolonej wody. Kasza powinna gotować się powoli i pod
przykrywką do czasu, aż wchłonie całość wody. Tak przygotowaną
kaszę odstaw do delikatnego przestygnięcia.
W tym czasie obierz i
zetrzyj na dużych oczkach marchewkę. Podsmaż ją z cebulą,
pokrojoną w piórka lub kostkę, oraz przyprawami. Cebula musi się
zeszklić, a marchewka być miękka. Dodaj całość do kaszy i dokładnie
wymieszaj. Masę na kotlety zblenduj i dodaj mąkę. Jeśli nie
będzie wystarczająco lepka dodaj więcej mąki. Kotlety formuj i
obtaczaj w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym oleju, po
kilka minut z każdej strony - delikatnie przewracając.
Kotlety
świetnie smakują same, ale po dodaniu do nich sosu pieczarkowego
staną się najlepszym wegańskim daniem obiadowym jaki możecie
sobie wyobrazić.