Marynowana mozzarella

Nie ma w tym przepisie niczego skomplikowanego, a zastosowanie tak przygotowanej mozzarelli jest niezwykle szerokie. Fajnie będzie smakować w sałatce, ale jako samodzielna przekąska też da sobie świetnie radę. Roztopione, smakowite kuleczki będą cudownie wzbogacać smak pizzy czy też zapiekanki. To naprawdę fajny przepis, który mam nadzieję, że znajdzie w Waszej kuchni miejsce na trochę dłużej. 






Składniki:

  • 150 g mozzarelli mini lub zwykłej kuli pokrojonej w kostkę,
  • 150 ml oleju,
  • łyżeczkę papryki czerwonej, czosnku suszonego, suszonej bazylii, suszonego oregano,
  • szczypta soli morskiej, cynamonu, papryki wędzonej, chilli

Do słoiczka, najlepiej takiego ze szczelnym zamknięciem, wsyp mieszankę przypraw i zalej olejem. Po dokładnym wymieszaniu oleju z przyprawami zanurz kawałki mozzarelli w marynacie dbając o to by każdy serek był dokładnie otoczony w przyprawach. Odstaw całość do lodówki na 3 dni, pamiętając o codziennym mieszaniu zawartości - przyprawy po kilku godzinach opadną na dno.

PS.: olej z przyprawami, który został po marynowaniu sprawdzi się super przy marynowaniu mięsa lub smażeniu czy też pieczeniu. Nie wyrzucaj go - wykorzystaj go ponownie!

Może spodobają Ci się inne wpisy?

2 komentarze

  1. Super! A jak długo może stać w zalewie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tydzień może stać, więcej bym nie ryzykowała - w końcu to ser :)

      Usuń