Nie
ma w tym przepisie niczego skomplikowanego, a zastosowanie tak przygotowanej
mozzarelli jest niezwykle szerokie. Fajnie będzie smakować w sałatce, ale jako
samodzielna przekąska też da sobie świetnie radę. Roztopione, smakowite
kuleczki będą cudownie wzbogacać smak pizzy czy też zapiekanki. To naprawdę
fajny przepis, który mam nadzieję, że znajdzie w Waszej kuchni miejsce na
trochę dłużej.
Składniki:
- 150 g mozzarelli mini lub zwykłej kuli pokrojonej w kostkę,
- 150 ml oleju,
- łyżeczkę papryki czerwonej, czosnku suszonego, suszonej bazylii, suszonego oregano,
- szczypta soli morskiej, cynamonu, papryki wędzonej, chilli
Do
słoiczka, najlepiej takiego ze szczelnym zamknięciem, wsyp mieszankę przypraw i
zalej olejem. Po dokładnym wymieszaniu oleju z przyprawami zanurz kawałki
mozzarelli w marynacie dbając o to by każdy serek był dokładnie otoczony w
przyprawach. Odstaw całość do lodówki na 3 dni, pamiętając o codziennym
mieszaniu zawartości - przyprawy po kilku godzinach opadną na dno.
PS.:
olej z przyprawami, który został po marynowaniu sprawdzi się super przy
marynowaniu mięsa lub smażeniu czy też pieczeniu. Nie wyrzucaj go - wykorzystaj
go ponownie!
2 komentarze
Super! A jak długo może stać w zalewie?
OdpowiedzUsuńTydzień może stać, więcej bym nie ryzykowała - w końcu to ser :)
Usuń