Wegańskie brownie z czekoladowym słonym karmelem

To ciężkie ciasto, z dość dużą ilością kalorii. Jednak po pierwszym spróbowaniu ciężko się od niego oderwać. Sama nie wiem czy to sprawa ciasta czy może obłędnej polewy z charakterystycznym słonym posmakiem zatopionym w słodkim karmelu. Słodyczy i ostrości zarazem dodaje polewie też różowy pieprz i jego charakterystyczny smak i aromat. Tak więc to przepis na ciasto w którym główną rolę gra polewa.



Składniki:
·         140 g masła,
·         2 łyżki miodu,
·         100 g cukru,
·         150 g mąki,
·         30 g kakao,
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia,
·         1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
·         1/3 szklanki wody.

Miód oraz cukier rozpuść z masłem (może być w wersji roślinnej) i odstaw do delikatnego przestudzenia. W misce wymieszaj składniki suche, czyli: mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Dokładnie je ze sobą połącz mieszając wraz z masłem. W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę ziemniaczaną oraz wodę i wlej do czekoladowej masy – wymieszaj ponownie. Ciasto wylej na małą blaszkę koniecznie wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni na około 40 minut.

! Aby skórka była mocno chrupiąca przed włożeniem do piekarnika posyp ciasto garścią cukru. Możesz także wykonać czekoladowy karmel z solą i różowym pieprzem:

·         50 gr cukru (im drobniejszy, tym lepszy),
·         Łyżka masła,
·         6 łyżek śmietanki 30 % lub tłustego mleka,
·         2 łyżki kakao,
·         Sól z różowym pieprzem – u mnie Lie Gourmet  ze sklepu Tajemnice Kuchni


Najpierw rozpuść cukier i dodaj masło. Uważaj, aby nic się nie przypaliło. Powoli dolewaj śmietankę. Na sam koniec kiedy uzyskasz odpowiednią konsystencję dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Karmelem polej wystudzone ciasto. Aby wykończyć polewę wierzch posyp kilkoma szczyptami soli i różowego pieprzu. Co prawda ciasto straci po pewnym czasie swoją chrupkość – jednak uwierz mi, ten karmel jest tego wart! 



Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze