Zapiekanka z mięsem, warzywami i sosem beszamel.

Witam! Trochę mnie tu nie było, ale licznik wejść niezwykle wysoki co mnie bardzo cieszy i za co bardzo dziękuje :)
Dziś prezentuję Wam szybką, prostą zapiekankę w sam raz na koniec tygodnia kiedy głowicie się co podać rodzinie. Zapiekanka jest pożywna i smaczna  :)


  • 8 dużych ugotowanych ziemniaków
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw (może być gotowa mieszanka lub wasze zachomikowane warzywa :) )
  • 400 g. kukurydzy z puszki 
  • mięso mielone - w zależności od Waszych potrzeb i możliwości :)
  • pół cebuli
  • ser żółty dobrej jakości do posypania zapiekanki i zapieczenia
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Formę żaroodporną smarujemy oliwą. Na spód wykładamy pokrojone w talarki ziemniaki, następnie podsmażone i przyprawione warzywa oraz pół opakowania cebuli. Cebulę szklimy a następnie smażymy na niej mięso mielone, które później kładziemy na warzywa i przykrywamy to kolejną warstwą ziemniaków. 
Przygotowujemy sos beszamelowy: topimy masło a następnie dodajemy mąkę, podsmażamy chwilę i zalewamy mlekiem i mieszamy energicznie by nie powstały grudki. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy go z ognia i doprawiamy sporą szczyptą gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Polewamy nim równomiernie zapiekankę, posypujemy startym serem według uznania oraz resztą opakowania kukurydzy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 25 minut. Smacznego ! :)


Może spodobają Ci się inne wpisy?

1 komentarze