Pieczone ziemniaki z łyżki z cebulką i boczkiem

Aromatyczne, czosnkowe, maślane... Pieczone ziemniaki z łyżki! Zawojowały kubki smakowe mojej rodziny tęskniącej nieco za smakiem tych pieczonych, z ogniska, ale z przyczyn atmosferycznych jest to oczywiście nie możliwe. Zachwycili się więc smakiem tych :)
Nazywają się z łyżki, ponieważ przy nacinaniu nich kładzie się je na łyżce i tnie nożem do oporu tak by nie pokroić całego ziemniaka, sprytnie nieprawdaż? ;)




  • ziemniaki
  • przyprawy
  • masło
  • boczek
  • czosnek
  • cebula
  • olej

Specjalnie nie podałam ilości składników, gdyż w tym wypadku można dobierać je najdowolniej jak tylko się da ;)
Ziemniaki myjemy bardzo dokładnie i osuszamy. Nacinamy tak jak podałam wyżej. Układamy je w natłuszczonej delikatnie olejem formie. Ilość, mniej więcej jednego plasterka masła na jednego ziemniaka, ucieramy z czosnkiem i dobrowolnymi przyprawami. I nakładamy takie masło na ziemniaki. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około godzinę. Do czasu aż będą miękkie (co najlepiej sprawdzać długim patyczkiem, takim jak do ciast).
W tym czasie kroimy cebulę i boczek w drobną kosteczkę i podsmażamy aż do momentu kiedy boczek będzie przyjemnie chrupiący.
Ziemniaki podajemy z cebulą i boczkiem do obiadu, lub jako samodzielne danie :) Smacznego!

Może spodobają Ci się inne wpisy?

6 komentarze

  1. Fajna nazwa i fajne ziemniaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ~szalonapatelnia, mój Luby stwierdził taką nazwę gdy je zobaczył :)

    OdpowiedzUsuń
  3. aż ślinka cieknie :)
    pozdrawiam,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ziemniaczki często goszczą na naszym stole, proste a zarazem wyśmienite, na imprezach też szybko znikają:) Choć ja nie nacinam a w foli piękę razem z cebulką i boczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale genialny pomysł na nacinanie ziemniaków...

    OdpowiedzUsuń