Ostatnimi czasy bardzo przypadł mi do gustu smak pora w sałatce ryżowej, tak więc postanowiłam utworzyć własną wariację na ten temat. Lekko ostry smak pora łagodzi słodka kukurydza i odrobinę kwaśna mandarynka. Cała sałatka ma specyficzny i przyjemny smak. Zapraszam do wypróbowania :)
- 1 por (część biała)
- ok. 250 g. sera żółtego
- 200 g kukurydzy z puszki
- 2 mandarynki
- szklanka ryżu
- 3 ogórki kiszone
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pora sparzamy wrzątkiem. Gotujemy ryż ( 1 szklanka to około dwa woreczki ryżu). Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i mandarynki oraz sparzonego wcześniej pora a także odsądzoną kukurydzę. Mieszamy wszystko z chłodnym ryżem, majonezem oraz solą, pieprzem i łyżeczką gałki muszkatołowej. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. I sałatka gotowa. Przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu, można powiedzieć że jest ekspresowa :) Życzę smacznego, wszystkim ją próbującym :)
1 komentarze
Ciekawe połączenie smaków.. lubię takie eksperymenty:)
OdpowiedzUsuń