Tarta jabłkowa

 Te pełne masła i jabłek tarty nie są niczym nowym - to po prostu kolejna wersja szarlotki tylko w wersji mini. Ale czy kruche ciasto i miękkie owoce to nie jest świetny pomysł na prosty deser? No ja uwielbiam. Dodatek szczypty cynamonu do ciasta tylko podbija “szarlotkowość” tych wypieków. 

Możecie zrobić je w wersji mini ale też przełożyć ciasto na dużą formę. 




Składniki:


  • 120 g masła, 

  • 170 g mąki pszennej, 

  • szczypta soli, 

  • 50 g cukru drobnego

  • łyżka śmietany 18 %, 

  • żółtko (białko zostaw do posmarowania ciasta), 

  • płaska łyżeczka cynamonu. 


Masło posiekaj z mąką (wraz ze szczyptą soli) lub wyrób w mikserze na ciasto przypominające kruszonkę. Dodaj resztę składników i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. 


  • 6 dużych jabłek, 

  • 50 g masła, 

  • porządna łyżka cynamonu, 

  • 4 goździki.


Jabłka obierz i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć na stopione na patelni masło. Podsmaż jabłka z przyprawami. Smaż je krótko tak by się nie rozpadły. Jeśli jabłka są kwaśne dodaj trochę cukru. 


Ciasto podziel na jedną większą część (⅔), a resztę odłóż do lodówki. Ciastem wyłóż foremki i wypełnij je ostudzonymi jabłkami. Resztę ciasta rozwałkuj i wyłóż na ciasto robiąc na wierzchu nacięcie. Posmaruj białkiem. 

Piecz w 170 stopniach przez 30 minut. 


Może spodobają Ci się inne wpisy?

1 komentarze