W Palermo namiętnie używana jest bułka tarta - do pasty, do pizzy. Do tego stopnia, że w sklepach można kupić aromatyzowaną bułkę tartą - świetny pomysł! Odwiedzając targ Ballaro zobaczycie także sprzedawców przygotowujących fileciki z sardeli. Je także spotkacie w wielu formach. Ja połączyłam te dwa flagowe produkty tworząc SPAGHETTI Z PASTĄ Z SARDELI I BUŁKĄ TARTĄ. Absolutnie proste i pachnące morzem danie.
Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy. Dodaj do niej 30 g bułki tartej i podsmażaj do czasu, aż będzie pięknie złocista. Na koniec możesz dodać odrobinę oregano. Bułkę odłóż do miseczki.
Na tej samej patelni ponownie rozgrzej 3-4 łyżki oliwy i dodaj do niej dwa przeciśnięte ząbki czosnku oraz łyżkę pasty z sardeli. Jeśli masz dostęp do całych filecików dodaj ich 6. Całość smaż na wolnym ogniu. Na samym końcu dodaj łyżkę pasty pomidorowej (koncentrat też będzie okej). Jeśli ryby nie były solone - dodaj soli.
W tym czasie zagotuj duży garnek wody i porządnie ją posól. Ugotuj 300 g makaronu typu spaghetti.
Na patelnie wlej chochlę wody z gotowania makaronu i połącz tak by stworzył się sos. Do niego dodaj ugotowany makaron i dobrze wymieszaj. Na sam koniec dodaj bułkę tartą i podawaj od razu. Wierzch możesz posypać jeszcze odrobiną bułki tartej oraz parmezanem.
0 komentarze