Jak dla mnie kasza gryczana i tuńczyk to zaskakujące, nowo odkryte
połączenie smaków. Uwielbiam kaszę gryczaną, chociaż do pewnego czasu jadło się
ją u mnie w domu raz do roku: na wigilię, ze śliwkami suszonymi i to chyba było
najbardziej wyczekiwane przeze mnie danie. Nie tak dawno zatęskniłam za smakiem
i zapachem kaszy gryczanej. Kupiłam kilogram takowej i robiłam z nią co mogłam.
Tym razem trafiło na połączenie kaszy i tuńczyka. Byłam naprawdę zdziwiona
smakiem. Jest bardzo intensywny, najpierw wyczuwa się charakterystyczny smak
kaszy, później delikatne mięso tuńczyka. Zachęcam do wypróbowania tego
połączenia.
Składniki:
- 160 g tuńczyka sałatkowego,
- 100 kaszy gryczanej (pakowaną luzem, nie w
woreczkach),
- ser żółty – około 50 g,
- pół cebuli czerwonej,
- przyprawy,
- oliwa,
- majonez.
Ilości jak to w sałatkach zazwyczaj są
dowolne, jak kto woli pełna swoboda. Do tej sałatki myślę że fajnie pasowała by
także kukurydza lub ogórek konserwowy.
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie w proporcji 1-1,5 (przykładowo: szklanka kaszy gotowana w 1,5 szklanki wody) al dente. Pozostałą wodę w kaszy zostawiamy, garnek przykrywamy pokrywką by kasza wchłonęła wodę. Ser żółty, cebulę kroimy w drobną kostkę. Gdy kasza ostygnie mieszamy z nią tuńczyka, ser, cebulę. Przyprawy (ostra papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, szczypta cukru) mieszamy z oliwą i polewamy sałatkę, mieszamy. Można (tak jak ja) dać odrobinę majonezu.
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie w proporcji 1-1,5 (przykładowo: szklanka kaszy gotowana w 1,5 szklanki wody) al dente. Pozostałą wodę w kaszy zostawiamy, garnek przykrywamy pokrywką by kasza wchłonęła wodę. Ser żółty, cebulę kroimy w drobną kostkę. Gdy kasza ostygnie mieszamy z nią tuńczyka, ser, cebulę. Przyprawy (ostra papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, szczypta cukru) mieszamy z oliwą i polewamy sałatkę, mieszamy. Można (tak jak ja) dać odrobinę majonezu.
Smacznego! :)
0 komentarze