Nigdy, ale to nigdy nie sądziłam że zrobienie dżemu będzie aż tak proste. Zawsze wydawało mi się że to bardzo skomplikowany proces tworzenia, który udaje się jedynie mej Babci. A tu wielkie zaskoczenie, że robi się go tak szybko i prosto! Tym którzy myśleli tak samo jak ja polecam się przełamać, spróbować i przekonać jak bardzo proste jest stworzenie własnego pysznego dżemu.
Jest z tym trochę pracy- lepkiej, klejącej ale za to jaki zapach!
Zasada jest prosta: waga owoców ma równać się wadze cukru dodanego do nich (1 kg truskawek to 1 kg cukru). Z pomarańczami jest jednak trochę inaczej, cukru można dać mniej, tak na oko i smak, jest jedna zasada o której zaraz wspomnę.
- 4 pomarańcze
- około 250 gramów cukru
- szczypta cynamonu
Teraz czas zająć się miąższem. Ściągamy z miąższu cieniutkie błonki i odkładamy je. Są one bardzo ważne w procesie gęstnienia dżemu, gdyż zawierają dużo pektyny przez co nie trzeba już dodawać tej sztucznej z torebki. Zawartość błonki kroimy w kosteczkę i odkładamy do dużego garnka z grubym dnem.
Cieniutką pomarańczową i sparzoną wcześniej skórkę kroimy w paseczki lub kosteczkę i dodajemy do miąższu pomarańczy.
Błonki, o których wspomniałam wcześniej najlepiej jest włożyć do jałowej gazy tak by później nie przeszkadzały w jedzeniu. Tak spakowane błonki wkładamy do garnka razem z resztą owoców. Dodajemy cukier oraz szczyptę cynamonu i gotujemy 2 godziny. Zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej, a na następny dzień gotujemy ponownie 2-3 godzin aż owoce przybiorą złoto-bursztynowego koloru a gęstość będzie odpowiednia. Przez sitko przeciskamy zawartość gazy czyli błonki tak by nie uroniła się ani jedna kropelka soku pomarańczowego. Tak przygotowany dżem przelewamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i odwracamy je do "góry nogami" do czasu aż ostygną.
Później pozostaje tylko delektować się przepysznym, domowym dżemem, smacznego! ;)
6 komentarze
aż się dziwię, że nikt nie komentował.. polecam spróbować - daję słowo moje Kochanie robi ten przepyszny dżemik w idealnych proporcjach, niebo w gębie! /elek
OdpowiedzUsuńA jest dżem z Mango?
OdpowiedzUsuń~Anonimowy, jest, pewnie jest ale w mej kuchni nie gościł :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj właśnie mam zamiar zrobić dżem pomarańczowy.
Jak wyjdzie - dam znać :)
Pozdrawiam serdecznie
Margo
Margo, czekam na efekty :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń