Niedawno piekłam muffiny kajmakowo- bananowe, i już wiem że ten smak jest cudowny i że jest to połączenie tak idealne jak na przykład czekolada i pomarańcze :) Mam nadzieje że i Wam one przypadną do gustu ;)
W drugiej misce mieszamy składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Łączymy składniki.
Składniki suche mieszamy niedbale ze składnikami z drugiej miski czyli składnikami mokrymi. Foremki na muffiny wypełniamy łyżką ciasta, łyżką kajmaku następnie przykrywamy kajmak ciastem tak by wypełniało 3/4 wysokości całej foremki. Pieczemy w 160 stopniach 20-25 minut, do czasu aż się ładnie zarumienią.
Całość przygotowania i wykonania takiego deseru zajmuje nie więcej niż godzinę, smacznie i szybko :)
- 2 dojrzałe banany
- pół puszki kajmaku (lub ugotowanego mleka skondensowanego)
- 125 ml. oleju lub roztopionego masła
- 70 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
W drugiej misce mieszamy składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Łączymy składniki.
Składniki suche mieszamy niedbale ze składnikami z drugiej miski czyli składnikami mokrymi. Foremki na muffiny wypełniamy łyżką ciasta, łyżką kajmaku następnie przykrywamy kajmak ciastem tak by wypełniało 3/4 wysokości całej foremki. Pieczemy w 160 stopniach 20-25 minut, do czasu aż się ładnie zarumienią.