Muffiny kajmakowo- bananowe

Niedawno piekłam muffiny kajmakowo- bananowe, i już wiem że ten smak jest cudowny i że jest to połączenie tak idealne jak na przykład czekolada i pomarańcze :) Mam nadzieje że i Wam one przypadną do gustu ;)


  • 2 dojrzałe banany
  • pół puszki kajmaku (lub ugotowanego mleka skondensowanego)
  • 125 ml. oleju lub roztopionego masła
  • 70 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
W jednej misce mieszamy: jajka z mlekiem, olejem/masłem, trzema łyżkami kajmaku. Dokładnie miksujemy. Dodajemy banany pokrojone na mniejsze kawałki i mieszamy.
W drugiej misce mieszamy składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Łączymy składniki. 
Składniki suche mieszamy niedbale ze składnikami z drugiej miski czyli składnikami mokrymi. Foremki na muffiny wypełniamy łyżką ciasta, łyżką kajmaku następnie przykrywamy kajmak ciastem tak by wypełniało 3/4 wysokości całej foremki. Pieczemy w 160 stopniach 20-25 minut, do czasu aż się ładnie zarumienią.


Całość przygotowania i wykonania takiego deseru zajmuje nie więcej niż godzinę, smacznie i szybko :)

Może spodobają Ci się inne wpisy?

4 komentarze

  1. U mnie też dziś muffiny, chętnie oddam swoją na wymianę za Twoją :) z kajmakiem musi smakować pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się - banany i kajmak do duet doskonały :) Wspaniałe muffinki :)

    OdpowiedzUsuń