Kiedy
raz zasiejecie własną bazylię, trudno będzie z niej zrezygnować. Pewność, że
tam na parapecie piękni się krzaczek pełen jędrnych liści bazylii to pewność,
że obiad na pewno będzie, a może nawet i lemoniada bazyliowa na deser. Bo jeśli
już macie garść bazylii, oliwę, ser, czosnek, sól i pieprz oraz makaron, macie
prawdziwie włoski obiad, którego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż czas
gotowania makaronu. To jak? Pesto?
Składniki:
/na 2 porcje/
·
Szklanka liści bazylii,
·
2 łyżki startego parmezanu,
·
4 łyżki oliwy,
·
1 ząbek czosnku,
·
Szczypta soli i pieprzu.
Zacznij od umycia liści
bazylii, a następnie poszatkuj je dość grubo nie pomijając łodyżek – w nich
jest również sporo smaku. Pokrojone liście wrzuć do misy blendera i dodaj stary
parmezan (lub inny ser o wyrazistym smaku np. Dziugas), oliwę, starty ząbek
czosnku. Wszystko dokładnie zmiksuj tak aby powstał jednolity sos. Na sam
koniec doprawcie do smaku solą i pieprzem.
Sos pasuje nie tylko do
makaronu ale równie dobrze sprawdzi się przy marynowaniu mięsa.