Lekka sałatka z tuńczykiem i oliwkami w sosie musztardowym

Nie ma nic lepszego w gorący wieczór niż lekka sałatka z tuńczykiem. Trzy podstawowe składniki, najlepszej jakości i wyrazisty sos musztardowy, który świetnie zastąpi majonez. Bez zbędnych wstępów, zapraszam po przepis :)


Składniki:
/1 duża porcja/

·         160 g tuńczyka w oliwie z oliwek,
·         100 g makaronu, najlepiej drobnego,
·         garść oliwek (ja lubię tę zielone, jednak czarne będą też w porządku),
·         ząbek czosnku,
·         płaska łyżeczka musztardy sarepskiej,
·         łyżeczka oregano, pieprz, sól


Makaron ugotuj al dente w mocno osolonej wodzie i wystudź go. Z puszki tuńczyka odlej oliwę do mniejszej miseczki i dodaj do niej musztardę, oregano, szczyptę soli i pieprzu, a także starty ząbek czosnku i dokładnie wymieszaj. Mięso z tuńczyka podziel na mniejsze kawałki. Zimny makaron wymieszaj z oliwą z przyprawami, dodaj tuńczyka i oliwki w całości. Całość dokładnie wymieszaj – opcjonalnie posyp koperkiem. 

Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze