Pesto bazyliowe - proste i szybkie

Kiedy raz zasiejecie własną bazylię, trudno będzie z niej zrezygnować. Pewność, że tam na parapecie piękni się krzaczek pełen jędrnych liści bazylii to pewność, że obiad na pewno będzie, a może nawet i lemoniada bazyliowa na deser. Bo jeśli już macie garść bazylii, oliwę, ser, czosnek, sól i pieprz oraz makaron, macie prawdziwie włoski obiad, którego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż czas gotowania makaronu. To jak? Pesto?


Składniki:
/na 2 porcje/

·         Szklanka liści bazylii,
·         2 łyżki startego parmezanu,
·         4 łyżki oliwy,
·         1 ząbek czosnku,
·         Szczypta soli i pieprzu.

Zacznij od umycia liści bazylii, a następnie poszatkuj je dość grubo nie pomijając łodyżek – w nich jest również sporo smaku. Pokrojone liście wrzuć do misy blendera i dodaj stary parmezan (lub inny ser o wyrazistym smaku np. Dziugas), oliwę, starty ząbek czosnku. Wszystko dokładnie zmiksuj tak aby powstał jednolity sos. Na sam koniec doprawcie do smaku solą i pieprzem.

Sos pasuje nie tylko do makaronu ale równie dobrze sprawdzi się przy marynowaniu mięsa. 


Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze