Kasza gryczana ze śliwkami na słodko

Z roku na rok coraz bardziej cieszę się ze zbliżających się świąt. Ze względu na czas spędzony z rodziną ale także na potrawy. Podczas Wigilii smakuje mi niemal wszystko, oprócz kompotu z suszonych, wędzonych owoców, ale co roku szczególnie czekam na kaszę gryczaną ze śliwkami – to pozycja obowiązkowa! Sama staram się odtworzyć ten smak poza kolacją świąteczną, dążę do ideału mojej babci. Najbardziej smakuje mi właśnie w ten świąteczny czas, ale jest też super pomysłem jako danie do zabrania ze sobą w lunchboxie, gdyż równie dobrze smakuje na zimno.
Kasza gryczana idealnie łączy się ze śliwką i choć ten przepis jest bardziej na słodko po dodaniu odrobiny więcej soli i na przykład chilli będzie stanowić idealny dodatek do dań mięsnych (np. do pieczonego schabu). Najpierw wypróbujcie jednak wersję na słodko, a może i zagości na Waszych świątecznych stołach?

Składniki:
/na 4 porcje/
  •          1 szklanka palonej kaszy gryczanej,
  •          1,5 szklanki wody,
  •          Szczypta soli,
  •          Łyżka miodu,
  •          Łyżka masła,
  •          Garść suszonych śliwek,
  •         Szczypta cynamonu.
Kaszę zalewamy wodą dodajemy szczyptę soli i gotujemy do momentu wchłonięcie przez kaszę całej wody. Podczas gotowania dodajemy do kaszy śliwki. Gdy całość się ugotuje dodajemy masło, miód oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Gotowe!

Kasza gryczana ze śliwkami na słodko kolano muchy wigilia

Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze