Sałatka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka

Wiem, wiem. Myśli większości z Was skupione są na bardziej świątecznych smakach ale ja dziś trochę przekornie chcę zaproponować lekką sałatkę/surówkę z kapusty pekińskiej. Króluje podczas obiadów w moim domu, nie ma się co dziwić jest smaczna i robi się ją bardzo szybko. Tak więc zapomnijcie na chwilę o pierogach, uszkach, pierniczkach i karpiu i rzućcie okiem na ten przepis ;)


  • kapusta pekińska
  • trzy marchewki
  • cebula
  • dwa jabłka
  • jogurt (małe opakowanie)
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Kapustę pekińską szatkujemy dosyć drobno. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, za to jabłka na grubszych. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny tak by jabłko nie sczerniało. Cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy wszystkie składniki dokładnie. Całość polewamy jogurtem wymieszanym z łyżką majonezu (możecie ją pominąć wtedy będzie jeszcze lżej) a wierzch obficie solimy i pieprzymy. Można wymieszać całość lub zostawić tak ;) 

Jak zawsze, życzę Wam smacznego!

Może spodobają Ci się inne wpisy?

3 komentarze

  1. Zdrowych, radosnych, smacznych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! Wszystkiego dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobra surowka,polecam do obiadu

    OdpowiedzUsuń