Wiem, wiem. Myśli większości z Was skupione są na bardziej świątecznych smakach ale ja dziś trochę przekornie chcę zaproponować lekką sałatkę/surówkę z kapusty pekińskiej. Króluje podczas obiadów w moim domu, nie ma się co dziwić jest smaczna i robi się ją bardzo szybko. Tak więc zapomnijcie na chwilę o pierogach, uszkach, pierniczkach i karpiu i rzućcie okiem na ten przepis ;)

- kapusta pekińska
- trzy marchewki
- cebula
- dwa jabłka
- jogurt (małe opakowanie)
- łyżka majonezu
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Kapustę pekińską szatkujemy dosyć drobno. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, za to jabłka na grubszych. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny tak by jabłko nie sczerniało. Cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy wszystkie składniki dokładnie. Całość polewamy jogurtem wymieszanym z łyżką majonezu (możecie ją pominąć wtedy będzie jeszcze lżej) a wierzch obficie solimy i pieprzymy. Można wymieszać całość lub zostawić tak ;)
Jak zawsze, życzę Wam smacznego!
3 komentarze
Zdrowych, radosnych, smacznych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! Wszystkiego dobrego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i nawzajem Ewo!
Usuńdobra surowka,polecam do obiadu
OdpowiedzUsuń