Rozwiązanie konkursu

Nadszedł czas na rozwiązanie konkursu świątecznego, który miałam przyjemnosć organizować z firmą SYS. Dziękuje wszystkim, którzy znaleźli odrobinę czasu i chęci by napisać do mnie maila z przepisem ;) 

1 miejsce przepisem na GROCHÓWKĘ Z WĘDZONYMI ŚLIWKAMI zdobywa pan Rysiek z Małopolski.

Najpierw należy moczyć groch przez kilkanaście godzin (w proporcji 1 szkl. grochu do 3 szkl. wody). Następnie trzeba ugotować pyszny domowy rosół (najlepiej dodać kilka mięs- ja daję z kury i z indyka, do tego pietruszkę, cebulę, marchew, czosnek, pora, liście lubczyku i przyprawy takie jak pieprz, czy sól). Potem dodaje się do niego groch i pokrojone wędzone śliwki oraz koniecznie majeranek. Wszystko gotuje się do czasu, aż groch będzie miękki. Pod koniec gotowania wrzucamy do zupy makaron (mogą być nitki lub świderki). Następnie całość zabiela się śmietaną i podaje przepyszną zupę na wigilijny stół.

PS. u nas na białą fasolę mówi się groch.

Takiej grochówki nigdy nie miałam okazji spróbować, a uwielbiam wędzone śliwki i z niecierpliwością czekam na moment by wypróbować ten przepis :)

2 miejsce przepisem na KEKS OTRĘBOWY zdobywa Magda Kuchaja z Dolnego Śląska

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki otrębów (u mnie mieszanka owsianych i pszennych)
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki dżemu domowej roboty (u mnie brzoskwiniowy)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)
  • bakalie: rodzynki, suszone śliwki, orzechy nerkowca
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypać otręby, wbić jajka oraz dodać jogurt. Wszystko porządnie razem wymieszać (można użyć w tym celu miksera).
  2. Do masy dodać dżem, ksylitol, proszek do pieczenia oraz aromat i ponownie wymieszać. Na koniec "nafaszerować" masę dowolną ilością bakalii. Aby ciasto ładnie się prezentowało warto również udekorować je na wierzchu użytymi suszonymi owocami oraz orzechami.
  3. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, bądź do sylikonowej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
  4. Przed podaniem najlepiej poczekać, aż ciasto wystygnie, wtedy będzie można łatwiej je pokroić. 

Uwielbiam wszystko co jest słodkie i ma w sobie bakalie, zwłaszcza w święta. A jeśli jest to jeszcze zdrowe to tym bardziej! 

3 miejsce przepisem na PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI zdobywa Mariola i Darek (Przeworsk) 

Przepis na ciasto:
mąka
letnia woda,
jajka, 
szczypta soli

Przepis na farsz:
ziemniaki,
jajka,
cebula,
sól,
pieprz.

Zarobić ciasto ze wszystkich podanych składników.
Ziemniaki ugotować, ostudzić i zmielić. Podsmażyć drobno skrojoną cebulę i wrzucić azem z jajkami i przyprawami do ziemniaków. Zarobić jednolitą masę.

Ulepić pierogi, gotować a na końu podsmażyć na maśle. Podawać z maślanką bądź kleksem śmietany.

Danie bardzo bardzo regionalne o którym słysze pierwszy raz i przypadło mi do gustu :) 

Gratuluję zwycięzcom do których zaraz piszę maile z wiadomością o wygranej. Wasze święta zapowiadają się smakowicie :)

Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze