Kapuśniak | KONKURS!

Kapusta kiszona przypomina mi o swoim istnieniu dopiero w okolicy świąt, i tak jest co roku. Wtedy najchętniej zajadam się nią w nieprzeliczonych ilościach. Przy mrozach jakie panują za oknem (-5! Dacie wiare? Wyjście na zajęcia o 8 rano, ba! nawet na 10, graniczy z cudem) sprzyjają wszystkim parującym płynom: herbata, kakao, zupy. I dziś właśnie chcę się podzielić z Wami meega prostym przepisem na kapuśniak, bardzo kwaśny. Wczoraj skończyliśmy calutki gar i mam ochotę zrobić go kolejny raz, ale póki co bataty czekają w kolejce do wykorzystania ich - będzie zupa i frytki ;)
Moja mama gotuje kapuśniak na rosole z żeberkami, ja zrobiłam go w wersji "lajt" gotując na bulionie warzywnym.


Kapuśniak - duuuża porcja: 

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 3 litry bulionu warzywnego 
  • dwie marchewki
  • pietruszka
  • 6 dużych ziemniaków
  • cebula
  • przyprawy: ziele angielskie, mielony kminek, lisć laurowy, pieprz, sól, cukier

Najpierw gotujemy bulion warzywny. Kapustę odecedzamy z nadmiaru wody i delikatnie siekamy na mniejsze kawałki, chyba że lubicie dłuuugie nitki kapusty. Podsmażamy ją na cebuli pokrojonej w kostkę i wrzucamy do bulionu. Obraną marchewkę i pietruszkę trzeby na tarełku na małych oczkach i dodajemy do kapusty. Przyprawiamy i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. 

Kochani! To już ostatnie chwile na to byście podzielili się ze mną smakiem Waszych świąt. Do wygrania są zestawy produktów firmy SYS, w skład wchodzą dania typowo świąteczne więc będziecie mogli skonfrontować smak Waszych dań i tych skomponowanych przez SYS. I są to: zupa grzybowa, barszcz czerwony, kasza gryczana z grzybami, kasza gryczana z warzywami, placki ziemniaczane klasyczne. Wszystkie szczegóły znajdziecie w tym wpisie: http://kolanomuchy.blogspot.com/2014/11/konkurs-z-firma-sys.html . Czekam na Wasze maile z niecierpliwością! 



Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze