Nie
ma nic lepszego w gorący wieczór niż lekka sałatka z tuńczykiem. Trzy
podstawowe składniki, najlepszej jakości i wyrazisty sos musztardowy, który
świetnie zastąpi majonez. Bez zbędnych wstępów, zapraszam po przepis :)
Składniki:
/1
duża porcja/
·
160 g tuńczyka w oliwie z oliwek,
·
100 g makaronu, najlepiej drobnego,
·
garść oliwek (ja lubię tę zielone,
jednak czarne będą też w porządku),
·
ząbek czosnku,
·
płaska łyżeczka musztardy sarepskiej,
·
łyżeczka oregano, pieprz, sól
Makaron ugotuj al dente w mocno osolonej wodzie i
wystudź go. Z puszki tuńczyka odlej oliwę do mniejszej miseczki i dodaj do niej
musztardę, oregano, szczyptę soli i pieprzu, a także starty ząbek czosnku i
dokładnie wymieszaj. Mięso z tuńczyka podziel na mniejsze kawałki. Zimny
makaron wymieszaj z oliwą z przyprawami, dodaj tuńczyka i oliwki w całości. Całość
dokładnie wymieszaj – opcjonalnie posyp koperkiem.