W tym momencie mamy już niecały miesiąc do świąt. Jeśli jeszcze nie wymyśliliście co możecie podarować osobie bliskiej, które w dodatku lubi kulinarne tematy to dobrze trafiliście!
Stworzyłam ten prezentownik z myślą o lokalnych biznesach. Za każdym z tych produktów stoją konkretni Twórcy, którzy na każdym etapie biorą udział w powstawaniu tych małych dzieł sztuki. Chyba teraz jak nigdy, właśnie lokalni rękodzielnicy potrzebują wsparcia.
Znajdziecie tu rzeczy naturalne, promujące ekologię i oczywiście rzeczy pyszne! Są to też na tyle uniwersalne produkty, że każdy z Was znajdzie coś idealnego na prezent
Jeśli tylko wśród Was jest ktoś kogo godziny w kuchni ekscytują, a każde nowe wydanie książki kucharskiej przyspiesza bicie serca - czytajcie dalej
Książki
Myśląc o prezentach myślę - książki. Nieodłącznie kojarzą mi się one właśnie ze świętami i najchętniej to one lądują w paczkach prezentowych moich bliskich.
Jeśli chodzi o książki dla kulinarnych freaków to mamy ogromne pole do popisu. Rynek wydawniczy przeżywa prawdziwe zatrzęsienie ciekawych książek, zarówno tych tłumaczonych jak i rodzimych.
Wśród propozycji najnowszych wydań polecam Wam pięknie wydaną książkę Elizy Mórawskiej “Chleb i okruszki”, która może być pięknym początkiem przygody z pieczeniem chleba.
Poza nowościami warto poszukać klasyków - Nigella Lawson, Anthony Bourdain czy Nigel Slater to nazwiska które dobrze mieć w swojej biblioteczce.
Moje top książek kulinarnych:
Chleb i okruszki / Mórawska-Kmita, Eliza. Idealna dla tych, którzy planują początek swojej przygody z pieczeniem - mój NAJ NAJ typ na święta. Znajdziecie ją pod tym linkiem -> https://www.jgpublishing.pl/
Jedz / Slater, Nigel. Świetny zestaw jego najnowszych wydawnictw znajdziecie tutaj -> https://filo.com.pl/produkt/zielona-uczta-wiosna-lato-zielona-uczta-jesien-zima-jedz/
Prosto / Ottolenghi, Yotam. To tylko przykład. Każda jego książka jest niesamowicie dopracowana, pięknie wydana, a przepisy są proste i pyszne. W Polsce to wydawnictwo Filo zajmuje się jego wydawaniem, a teraz jest dostępny zestaw jego najnowszych publikacji o tutaj -> https://filo.com.pl/autor/yotam-ottolenghi/
Jadłonomia po polsku / Dymek, Marta. Nowa książka Marty to zweganizowana kuchnia polska - prostota składników i tradycyjne smaki. Dobra propozycja nie tylko dla wegan i wegetarian. Pierwsza publikacja tej samej autorki także będzie dobrą propozycją. Książki znajdziecie tutaj https://marginesy.com.pl/sklep/produkt/133294/jadlonomia-po-polsku
Apetyt / Bourdain, Anthony. Niekonwencjonalny gość, który opowiadał o jedzeniu bez żadnych barier - albo krytykował dostanie, albo niesamowicie chwalił. Bezkompromisowy gość. Każdy jego program lub książka jest warta poświęcenia czasu. Tę kupicie na stronie wydawnictwa Fil https://filo.com.pl/produkt/apetyt-ksiazka-kucharska/
bonusowo polecam wydaną chwilę temu książkę z przepisami z kultowego serialu Friends https://www.proszynski.pl/Ten__w_ktorym_sa_wszystkie_przepisy__Ksiazka_kucharska_dla_milosnikow_serialu_PRZYJACIELE-p-36670-.html
drugi bonus Na marne / Sapała, Marta. To niesamowita książka o marnowaniu jedzenia, ile marnujemy go bezmyślnie, ale też porusza takie temat jak to kiedy zaczyna się marnowanie? Czy kiedy wyrzucimy chleb do kosza czy już kiedy rolnik wyrzuca cały nieudany plon? Warto, warto i jeszcze raz warto - bardzo zdroworozsądkowe podejście autorki. Kupicie ją tutaj -> https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/na-marne
Boxy
Nie piszę o boxach złożonych z kilku batoników i butelki jakiegoś alkoholu. W tym roku boxy weszły na wyższy poziom!
Pudełko z lokalnymi produktami, pudełko z ekologicznymi kosmetykami lub pudełko z produktami z ulubionej restauracji…
Opcji jest mnóstwo i każde pudełko zrobione z pomysłem, z produktami wysokiej jakości jest dobrym pomysłem na prezent.
Jedną z propozycji miałam okazję przetestować, dzięki uprzejmości Dolci z Zawiercia. W paczuszce możecie znaleźć słoiczki z kremami na słodko (do wyboru macie kilka smaków - na przykład krem z białych michałków, snikers czy lemon curd) oraz na słono. Dodatkowo w mojej paczce znalazła się cudowna czekolada mleczna oraz kruche ciasteczko. Super opcja dla poznania nowych smaków i dalszej zabawy (kremy można wykorzystać do swoich wypieków!) Cena takiego boxa zaczyna się od 50 złotych, ale możecie także osobno zakupić wybrane kremy jeśli wolicie.
Facebook Dolci: https://www.facebook.com/lasdolci
Link do sklepu: https://www.facebook.com/LasPizzeria/shop/?ref_code=mini_shop_page_card_cta&ref_surface=page
Szperając po internecie znalazłam mnóstwo boxów tematycznych - dla miłośnika piwa kraftowego, dla kawosza, dla wielbicieli lokalnych wędlin, miodów, przetworów. A to wszystko w duchu lokalności i promowania produktów świetnej jakości!
Poszukajcie u siebie w okolicy czy Wasze ulubione restauracje lub sklepy także przygotowują takie paczki!
Bony
Gastronomia przeżywa ciężki czas i jedną z opcji na ratunek są właśnie bony. Kupując taki bon możecie podarować komuś cudowną kolację z dowozem we własnym domu. W zależności od miejsca będzie to posiłek lub konkretna kwota (czy też jakiś zestaw) do wykorzystania w restauracji kiedy wszystko wróci do normy.
To super pomysł nie tylko na prezent, ale także na wsparcie ulubionych miejsc, które świetnie karmią - #wspieramgastro
W Krakowie coś takiego prowadzi na przykład restauracja gruzińska Tbilisuri - zawsze warto tam zajrzeć
Bon możecie zakupić także na warsztaty kulinarne - ja skakałabym do nieba z takiego prezentu. W Krakowie takie warsztaty prowadzi między innymi Kulinarne Kreacje (link: http://kulinarnekreacje.com.pl/) .
Przejrzyjcie też kursy online - często prowadzą je właśnie szkoły kulinarne
Ceramika
Nie ma większej przyjemności niż kawa w pięknej filiżance, herbata w oryginalnym kubku! Coraz częściej myślę, że gromadzenie rzeczy ładnych “na specjalne okazje” zupełnie nie ma sensu - każda okazja do otaczania się pięknem jest dobra! Dlatego fajnym pomysłem na prezent będzie ceramika.
Miska do ramenu z miejscem na pałeczki brzmi oryginalnie prawda? I właśnie takie naczynia tworzy Justyna z Kur Domowych z Nowego Sącza. Każdy kolejny post z jej wyrobami to szybsze bicie serca - niesamowita estetyka, pomysłowość i unikalne rozwiązania. W dodatku są to bardzo wygodne naczynia, solidne, ale lekkie. No i kubek który idealnie pasuje Ci do dłoni - to musi być miłość.
W jej ceramice wszystko wygląda cudownie i jestem pewna, że sprawi ogromną radość temu kto dostanie coś z pracowni Kur Domowych.
To propozycja nie tylko dla tych którzy kochają gotować i serwować swoje dania, ale także dla tych lubiących wyjątkowe rzeczy.
Z zamówieniami piszcie najlepiej bezpośrednio do Justyny
Instagram: https://www.instagram.com/pracowniakurydomowe/
Facebook: https://www.facebook.com/pracowniaKURYdomowe
Świece
Gdy godziny w kuchni zmęczą trzeba się odprężyć. Ale gdyby tak nie pozbawiać się pięknych zapachów przypraw? Odpowiedzią są świece i to nie byle jakie, bo sojowe!
Świece sojowe w Krakowie przeżywają ogromny rozkwit (przekopałam pół internetu pod hasłem “świece sojowe Kraków”, ale w każdej było coś nie tak), coraz więcej osób decyduje się na ich tworzenie i ja się wcale nie dziwię. Są ekologiczne, palą się dłużej niż te tradycyjne i nie wydzielają duszącego dymu gdy je gasicie. Dodatkowo nie brudzą. Po prostu same pozytywy. A te od Drewniany Knot są wyjątkowe, bo mają właśnie drewniany knot, który pięknie strzela podczas spalania - niezwykle relaksujące!
Ja chcę Wam pokazać świece, które robi Kaja i Marta. Kaja to przemiła dziewczyna, którą poznałam na grupie wspierającej biznes w Krakowie właśnie. W sklepie drewnianyknot https://drewnianyknot.pl znajdziecie piękne zapachy skomponowane z olejków eterycznych. Ja polecam odezwać się bezpośrednio do Kai i powiedzieć jaki zapach podoba się osobie, której prezent wręczacie (lub Wam samym!). Wystarczyło, że powiedziałam że lubię zapachy świeże i to wystarczyło bym dostała świecę całkowicie w moim stylu, czyli Szept [https://drewnianyknot.pl/product/swieca-sojowa-szept] z olejkami z grapefruita i melisy.
Każdy kto dostanie taką świecę będzie zachwycony - sprawdźcie jakie zapachy są dostępne!
Fb: https://www.facebook.com/drewnianyknot
Sklep: https://drewnianyknot.pl/category/swiece
Przepiśnik
Ja wciąż trzymam się tradycyjnej formy papierowego przepiśnika. Nic nie zastąpi przeglądania przepisów. Teraz jednak zanim przepis trafi do zeszytu musi przejść testy, tam są tylko te sprawdzone do których często wracam.
Najlepszy zeszyt do przepiśnika to taki który otwiera się w całości, więc może być to kołozeszyt - to ułatwia czytanie w czasie gotowania :)
Sprawdźcie polskich introligatorów, na przykład Introligatorkę o tutaj https://www.introligatorka.pl/