Idealna pasta z pieczonej dyni i sera fety

Dynia to jest najlepsze warzywo na świecie, o czym pisałam Wam już milion razy
Nie dość, że jest prosta w przygotowaniu na każdy sposób to można nadać jej dowolny smak. Jest idealna. 
Dziś czas na pastę do chleba z wykorzystaniem pieczonej dyni - dzięki czemu jest kremowa i słodka. Dodatek sera feta nada przyjemnej słoności, jednocześnie podkreślając smak dyni. Fajna odmiana na kanapce


Składniki: 


* pół dyni hokkaido - u mnie to jakieś 500 g
* 50 g sera feta
* ząbek czosnku
* oregano, sól, papryka słodka
* oliwa

Dynię pokrój na mniejsze kawałki i oczyść ją z pestek. Natrzyj ją solą, oregano oraz papryką i skrop oliwą. Piecz w 200 stopniach do miękkości. Zajmie to jakieś 20 minut. 
Gdy dynia ostygnie wrzuć ją do blendera razem z czosnkiem i zmiksuj na gładką pastę. Dodaj pokruszony ser feta i dopraw jeśli jest taka potrzeba. 



Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze