Szpinak i feta to zawsze dobre
połączenie – w naleśnikach, w cieście kruchym, nawet w cieście drożdżowym, a
już nad wyraz dobrze smakuje otulone delikatnymi listkami ciasta francuskiego.
Wciąż
przede mną samodzielne zrobienie ciasta francuskiego, ciągle wydaje mi się to
procesem bardzo czasochłonnym o bardzo niepewnym efekcie końcowym. Dlatego cały
czas wybieram gotowe ciasto francuskie. Sprawdzi się idealnie podczas wizyty
niezapowiedzianych gości. To ultraprosta przekąska dobra na zimno i na ciepło,
jako dodatek do obiadu lub lekki podwieczorek.
Składniki:
·
1 opakowanie ciasta francuskiego – około
300 g,
·
200 g mrożonego szpinaku,
·
200 g sera feta,
·
Łyżka masła,
·
Pół cebuli,
·
3 ząbki czosnku,
·
Przyprawy: oregano, papryka słodka,
chilli, gałka muszkatołowa.
Rozmrożony szpinak
podsmażamy na cebulce wraz z czosnkiem i wszystkimi przyprawami. Po 5 minutach
dodajemy ser feta podzielony na drobniejsze kawałki i podgrzewamy do
rozpuszczenia fety i uzyskania jednolitej masy.
Blaszkę okrągłą o
średnicy 24 cm. wykładamy połową ciasta francuskiego, tworząc ranty, dodajemy farsz
szpinakowy i przykrywamy go resztą ciasta. Masło roztapiamy, dodając do niego
szczyptę soli. Smarujemy wierzch ciasta i pieczemy do zarumienienia w 170
stopniach.