Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta

Szpinak i feta to zawsze dobre połączenie – w naleśnikach, w cieście kruchym, nawet w cieście drożdżowym, a już nad wyraz dobrze smakuje otulone delikatnymi listkami ciasta francuskiego.
Wciąż przede mną samodzielne zrobienie ciasta francuskiego, ciągle wydaje mi się to procesem bardzo czasochłonnym o bardzo niepewnym efekcie końcowym. Dlatego cały czas wybieram gotowe ciasto francuskie. Sprawdzi się idealnie podczas wizyty niezapowiedzianych gości. To ultraprosta przekąska dobra na zimno i na ciepło, jako dodatek do obiadu lub lekki podwieczorek.



Składniki:
·         1 opakowanie ciasta francuskiego – około 300 g,
·         200 g mrożonego szpinaku,
·         200 g sera feta,
·         Łyżka masła,
·         Pół cebuli,
·         3 ząbki czosnku,
·         Przyprawy: oregano, papryka słodka, chilli, gałka muszkatołowa.

Rozmrożony szpinak podsmażamy na cebulce wraz z czosnkiem i wszystkimi przyprawami. Po 5 minutach dodajemy ser feta podzielony na drobniejsze kawałki i podgrzewamy do rozpuszczenia fety i uzyskania jednolitej masy.

Blaszkę okrągłą o średnicy 24 cm. wykładamy połową ciasta francuskiego, tworząc ranty, dodajemy farsz szpinakowy i przykrywamy go resztą ciasta. Masło roztapiamy, dodając do niego szczyptę soli. Smarujemy wierzch ciasta i pieczemy do zarumienienia w 170 stopniach. 

Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze