Tort bezowy z musem czekoladowym i kokosem

Przyjemnie chrupiąca z zewnątrz, im głębiej wbijacie widelczyk tym jest bardziej kremowo, bo właśnie natrafiacie na aksamitny mus czekoladowy po to by na sam koniec trafić na słodką piankę.
Torcik bezowy, ultrasłodki i idealny do gorzkiej kawy. To połączenie słodkiej bezy z wyrazistym musem z gorzkiej czekolady, który możecie znać z tego przepisu: MUS Z TRZECH CZEKOLAD | BEZ JAJEK. Jest prostszy niż Wam się wydaje, więc jeśli jesteście jeszcze przed swoją przygodą z tym wypiekiem, nie traćcie ani chwili i zróbcie ją na wyjątkową okazję bez niej i cieszcie się jej słodkością.



BEZA:
·         6 białek,
·         240 g drobnego cukru,
·         Łyżeczka mąki ziemniaczanej,
·         Łyżeczka octu ryżowego – jest łagodniejszy niż ten tradycyjny,
·         Szczypta soli.

Schłodzone białka z dodatkiem soli ubijajcie aż do pojawienia się piany, następnie powoli należy zacząć dodawać cukier, mniej więcej po łyżce. Cały czas ubijajcie do uzyskania sztywnej lśniącej piany i rozpuszczenia się cukru. Na sam koniec dodajcie ocet oraz mąkę i jeszcze chwilę ubijajcie. Na papierze do pieczenia narysujcie okrąg – takiej wielkości jakiej chcecie, aby był tort finalnie. Ubite białka wyłóżcie na papier starając się uformować podwyższone ranty, gdyż do ich środka dodacie mus czekoladowy. Bezę pieczcie około godziny w 140 stopniach, a po wyłączeniu piekarnika zostawcie ją do całkowitego ostygnięcia. Beza nie powinna być zarumieniona (chociaż mi nie udało się tego uniknąć), chrupiąca z zewnątrz i o strukturze pianki wewnątrz.

MUS CZEKOLADOWY:
·         100 g gorzkiej czekolady,
·         110 g śmietanki słodkiej.

Czekoladę rozpuśćcie w śmietance w kąpieli wodnej i odstawcie do schłodzenia. Następnie ubijcie ją aż do uzyskania puszystej masy i przełóżcie ją na bezę.

Torcik podawajcie po uprzednim schłodzeniu i posypcie kokosem. 


Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze