Proste muffiny wegańskie | Orientalny lukier o smaku kwiatu pomarańczy
- 19:08:00
- By Sezony
- 0 Comments
Może nie jestem wzorem wegańskiego kucharzenia, jednak coraz częściej poszukuje roślinnych zamienników dobrze znanych mi dań i wypieków. Przyznaję się bez bicia, że często spowodowane jest to brakiem części ze składników.
Podobnie było z tymi muffinami. Brak jajek spowodował, że musiałam trochę pokombinować. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i już wiem, że nie wrócę do tej “nieroślinnej” wersji tych babeczek. Są proste, szybkie i pyszne. Mocno przypieczone nabierają wręcz orzechowego smaku. Trochę też przy nich poszalałam - mają nadzienie z konfitury różanej przez co smakują trochę jak pączki. Natomiast lukier to już całkowicie orientalna bajka - dodatek wody z kwiatu pomarańczy i szczypta cynamonu smakiem przenoszą w egzotyczne kraje.
Do Waszej dyspozycji podaję podstawowy przepis na muffiny, który możecie dowolnie interpretować dodając ulubione nadzienia lub z nich rezygnując. Gwarantuje, że pokochacie te babeczki!
Składniki:
(12 sztuk)
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- płaska łyżeczka sody,
- ⅓ szklanki oleju,
- łyżka octu,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżki dżemu.
Przygotowanie wygląda dokładnie tak samo jak tradycyjna wersja muffin. W jednym naczyniu dokładnie wymieszaj produkty sypkie - mąkę, cukier, sodę. W drugiej natomiast składniki mokre - woda, dżemu lub powideł, oleju oraz octu. Dokładnie rozprowadź dżem doprowadzając do powstania jednolitego płynu. Zmieszaj produkty sypkie i mokre. Ciasto przełóż do foremek na muffinki.
“ Jeśli dodajesz nadzienie najpierw nałóż łyżkę ciasta, a później nadzienie i resztę przykryj kolejną porcją ciasta. “
Piecz je w 180 stopniach przez około 30 minut - do czasu aż się zarumienią.
Kiedy muffiny ostygną możesz polać je orientalnym lukrem :
- pół szklanki cukru pudru,
- łyżeczka wody,
- kilka kropel wody z kwiatu pomarańczy,
- szczypta cynamonu.
Do cukru pudru dodaj wodę oraz wodę z kwiatu pomarańczy i dokładnie wymieszaj - powstanie lukier. Zamaczaj w nim wierzch babeczki i na koniec każdą z nich posyp szczyptą cynamonu.