Wytrawne drożdżówki z marmoladą figową i camembertem | Lie Gourmet

Drożdżówka do kawy to już klasyka - lubiana i często praktykowana. A gdyby tak trochę w tej klasyce namieszać i zrobić drożdżówki wytrawne? Może nie całkiem wytrawne, bo dodatek marmolady z czerwonych fig dodaje pysznej słodkości. A już połączenie delikatnej słodyczy z serem camembert to znana kombinacja - chociaż najczęściej występuje w połączeniu z żurawiną. Figi sprawdzają się nawet lepiej.
Te bułeczki są puszyste, miękkie i znikają w mgnieniu oka. Dla mnie najlepiej smakują jeszcze na ciepło, kiedy ser tworzy całość z ciastem, ale spakowane jako śniadanie do pracy czy szkoły na zimno także nie ustępują smakiem tym ciepłym.




Ciasto drożdżowe
(na 6 drożdżówek)

  • 1 szklanka mleka,
  • około 3 szklanki mąki,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • ⅓ szklanki oleju,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • spora szczypta soli

Drożdże rozkrusz i posyp je cukrem. W tym czasie zacznij podgrzewać mleko - ma być ciepłe, ale nie gorące. Zalej nim drożdże i dokładnie je rozmieszaj. Dodaj olej oraz sól. Ciągle mieszając dosypuj mąki stopniowo. Ciasto ma być przyjemnie elastyczne, jednolite i bardzo sprężyste. W zależności od chłonności mąki może to być więcej lub mniej niż 3 szklanki, dlatego nie dodawaj od razu całej mąki. Ciasto odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie oderwij 6 równych kuleczek i uformuj coś na kształt bułeczek, delikatnie spłaszczając je ręką. Daj im kwadrans na ponowne napuszenie się. Aby zrobić typowo drożdżówkowe wgłębienia użyj szklanki. Jej denko zanurz w mące i na samym środku wgnieć je tworząc zagłębienie na farsz. Postaraj się zrobić to nie naruszając brzegów, tak by nie opadły.



Nadzienie
  • 100 gr sera camembert
  • pół cebuli pokrojonej w piórka - czerwona będzie także pasować
  • marmolada figowa - u mnie świetna marmolada na brązowym cukrze Lie Gourmet - do kupienia w sklepie DUKA
  • oliwa
  • mieszanka przypraw: sól, oregano, czosnek

Do każdego zagłębienia dodaj łyżeczkę marmolady i rozsmaruj ją. Na nią ułóż kilka piórek cebuli i całość przykryj serem. Ciasto dookoła delikatnie posmaruj oliwą i posyp przyprawami.

Drożdżówki włóż do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Podczas pieczenia doglądaj bułeczek i pilnuj by nie przypiekły się zbyt szybko.


Może spodobają Ci się inne wpisy?

2 komentarze