Makaron z sosem szpinakowym

Czasem są takie dni że albo nie macie czasu na długie gotowanie albo po prostu ochoty. W takie dni najlepszym pomysłem jest makaron. Ten dzisiejszy jest bardzo ostry i czosnkowy, w dodatku robi się go praktycznie tyle samo ile gotuje się makaron.

Muszę wtrącić do tego moją historię poszukiwania idealnego sposobu na sosy do makaronów. Te na śmietance zawsze wydawały mi się za ciężkie ale za to idealnie kremowe, te z serem mascarpone czy ricottą zbyt serowe. Wymyśliłam więc sobie że może sos na bazie dobrze znanego i idealnie pasującego do makaronów beszamelu byłby w sam raz. I był. Poprzez dobre przyprawienie i dodanie szpinaku otrzymujecie aromatyczny i gęsty sos bez żadnych kombinacji a więc szybko. Ja dodałam jeszcze do niego kurczaka aby był bardziej sycący jednak równie dobrze będzie smakować bez niego, w wersji wege. Bierzcie i jedzcie!

Składniki:
/dwie porcje/

·         250 g makaronu penne lub rurek,
·         100 g mrożonego szpinaku (jeśli używacie świeżego potrzeba go będzie około 200 g),
·         200 ml mleka,
·         3 łyżki masła,
·         Łyżka mąki,
·         Pół małej cebuli,
·         3 ząbki czosnku,
·         Przyprawy: słodka papryka, gałka muszkatołowa, majeranek, sos sojowy, pieprz, zielony sos Tabasco.
·         Opcjonalnie: fileta z piersi kurczaka.


Jeśli przygotowujecie wersje z kurczakiem zacznijcie od pokrojenia go w kostkę i zamarynowania w sosie sojowym, miodzie, słodkiej papryce, majeranku, chilli, curry. Przyprawy w Waszych ulubionych proporcjach.

Zagotujcie duży gar osolonej wody na makaron. Podczas kiedy makaron będzie się gotował przygotujcie sos. Na patelni rozpuścicie masło i dodajcie do niego mąkę robiąc zasmażkę – smażcie ją dwie minuty. Po tym czasie dodajcie mleko i dokładnie mieszajcie tak by nie powstały żadne grudki. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajcie do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozgnieciony czosnek, a także szpinak. Zmniejszcie gaz i gotujcie powoli dopóki szpinak nie rozpadnie się (jeśli był w postaci mrożonej). W tym samym momencie dodajcie też kurczaka jeśli wybraliście tą opcje. Pod koniec solidnie przyprawcie cały sos wszystkimi przyprawami. Ostatni dodajcie makaron i wymieszajcie go dokładnie z sosem jeszcze chwilę podgrzewając.



Makaron z sosem szpinakowym kurczak kolano muchy wege

Może spodobają Ci się inne wpisy?

3 komentarze

  1. Bardzo lubię takie szybkie obiady :) Bardzo smacznie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że w takim razie szybko zagości u Ciebie to danie! :)

      Usuń