Zupa krem porowo-ziemniaczana

Czy wszystkie najlepsze przepisy powstają w wyniku przypadku? Na przykład przez to że ktoś nieopatrznie do karmelu dodał szczyptę soli a do żurku majeranku? Chyba coś w tym jest, długo konstruowane przepisy nigdy mi nie wychodzą, a im więcej gotuję według przepisu tym gorzej to wszystko smakuje na końcu. Ta zupa wymaga szczególnej inwencji, w krojeniu, duszeniu, przyprawianiu i miksowaniu, a nawet w doborze dodatków. Czyli tak jak lubię najbardziej. Was też zachęcam do kreatywności, nieposłuszeństwa kulinarnego. Nie trzymajcie się tego przepisu, zaproponujcie swoje udoskonalenia i podzielcie się nimi ze mną koniecznie!



Składniki:
/ na 4 porcje/

·         400 g białej części pora,
·         300 g ziemniaków,
·         2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego,
·         Pół szklanki mleka,
·         Łyżka masła,
·         Przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól,
·         Dodatek: ja wybrałam mini sucharki ale równie dobrze będą pasować grzanki, groszek ptysiowy czy nawet sama zupa bez żadnych dodatków.



Pora pokroić w talarki, a ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Może być niedbale, na końcu i tak wszystko zmiksujemy na krem. W garnku rozpuścić masło i wrzucić na nie pora, dusić do miękkości i słodkiego zapachu, następnie dorzucić ziemniaki i też chwilę podsmażyć. Po 2-3 minutach zalać wszystko bulionem. Gotować do miękkości, a właściwie nawet rozgotowania. Na sam koniec dodać mleko i przyprawić według uznania. Gorącą jeszcze zupę zmiksujcie i podawajcie z ulubionymi dodatkami. 


Może spodobają Ci się inne wpisy?

1 komentarze

  1. Wygląda cudownie! Kocham zupki krem.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń