Nie ma nic lepszego niż aksamitna
konsystencja musu czekoladowego. Jeszcze lepiej gdy ten mus jest z trzech
czekolad: gorzkiej, mlecznej i białej. I jest jeszcze coś lepszego: składniki
potrzebne do zrobienia go są dwa. Czekolada i śmietanka.
Kompletnie nie ufam masom i kremom z
wykorzystaniem jajek, sama nie wiem czemu, jednak to doprowadziło mnie do tego
by zrobić coś o konsystencji musu idealnie napowietrzonego, lekkiego i
aksamitnego. Jeśli też nie ufacie jajkom koniecznie zróbcie ten mus w domu,
gwarantuje że nikt nie zauważy że jest to trochę oszukany mus!
To będzie chyba
najkrótszy wpis w historii bloga, a zarazem jeden z najbardziej treściwych w
czekoladę.
Składniki:
/ 4 porcje /
·
Po 100 g czekolady białej, gorzkiej i
mlecznej,
·
330 ml słodkiej śmietanki.
Każdą z czekolad
połamcie na mniejsze kawałki i zalejcie je nieco ponad 100 ml śmietanki.
Podgrzewając śmietankę rozpuśćcie czekoladę w niej i odstawcie do całkowitego
ostudzenia. Tak postępujcie z każdą z czekolad. Kiedy czekolady ostygną
ubijajcie je do uzyskania konsystencji musu. Nakładajcie mus warstwami:
czekolada mleczna, czekolada gorzka i czekolada biała na samej górze. Odłóżcie
pucharki z musem w chłodne miejsce i poczekajcie około godziny aż całość dobrze
stężeje.