To przepis dla tych wszystkich, którzy lubią w pracy zjeść coś dobrego, zdrowego, a jednocześnie nie chcą zbyt dużo czasu spędzić w kuchni. Bataty faszerowane świetnie będą pasować do całego obiadu jako oryginalny dodatek do mięsa, ale też jako samodzielne danie. Co więcej! Faszerowane bataty do lunchboxa - do pracy lub szkoły - to równie dobre rozwiązanie, bo smakuje świetnie nawet na zimno.
Ja proponuję konkretne nadzienie, ale je można zmieniać tak jak się lubi i dodać to co akurat jest w lodówce. Bataty świetnie łączą się ze strączkami i serami. Warto jednak pamiętać, że ich smak jest mocno dominujący w słodycz więc trzeba to wyrównać czymś kwaśnym - super sprawdzą się oliwki czy suszone pomidory.
Składniki:
* 2 średniej wielkości bataty,
* pół szklanki czerwonej soczewicy,
* 4 suszone pomidory (najlepiej by były to pomidory bez oleju),
* pół cebuli,
* ząbek czosnku,
* 50 g sera pleśniowego typu Lazur
Bataty dokładnie umyj i przekrój na pół. Posmaruj je oliwą i przypraw solą i wędzoną papryką. Upiecz w piekarniku w 200 stopniach pod przykryciem z folii aluminiowej. Piecz do miękkości (jakieś 20 minut),
Po wystygnięciu wydrąż coś na wzór łódeczek w batatach. Zostawiając nieco wnętrza przy bokach - dzięki temu faszerowane bataty będą trzymać kształt.
Czas przygotować farsz!
Soczewicę dokładnie opłucz i odsącz z wody. Na patelni podsmaż posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kosteczkę (jeśli masz pomidory w oleju użyj go do podsmażenia). Od razu dodaj szczyptę soli. Następnie dodaj soczewicę i pokrojone suszone pomidory. Po krótkim smażeniu dodaj wodę - tylko tyle by przykryła soczewicę. Dodawaj ją do momentu aż soczewica będzie miękka. Na sam koniec dodaj wnętrze batatów i połącz całość w jednolitą masę. Sprawdź czy farsz jest odpowiednio przyprawiony.
Nadziewaj nią bataty, a na wierzch dodaj pokruszony ser pleśniowy - świetny będzie też parmezan. Danie jest gotowe do podania, ale jeśli chcesz możesz także bataty zapiec lub podsmażyć na patelni z każdej strony - będą przyjemnie chrupiące!
2 komentarze
Doskonały pomysł! Zarówno farsz, jak i bataty idealnie wpisują się w moje preferencje żywieniowe:D Wygląda to bardziej niż pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :)
Usuń