Czekoladowy sernik

 Bardzo dawno nie było u mnie sernika, a to chyba jedno z bardziej lubianych przeze mnie ciast. Tym razem wersja czekoladowa, na czekoladowym cieście i z kruszonką z czekoladą. 

Jest banalnie proste i robi się go dosłownie pół godziny (włącznie z mieleniem twarogu!). To także idealny przepis dla tych, którzy wolą nieco mniejsze objętościowo wypieki - to przepis na sernik z 500 g sera, zamiast kilograma. Możecie podwoić ilość składników na masę serową jeśli chcecie wyższy i większy sernik. 

Jeśli macie formę do tarty to fajnie będzie zrobić właśnie taką tartę sernikowo-czekoladową. W tortownicy na pewno ciasto będzie wyższe.



Ciasto czekoladowe: 

* szklanka mąki,

* 2 łyżki kakao, 

* 100 g cukru, 

* 2 żółtka,

* szczypta soli,

* 100 g masła

Całość wyrób na zwarte, jednolite ciasto i schowaj do lodówki. 


Masa serowa:

* 500 g sera na sernik, 

* 1 budyń czekoladowy, 

* pół szklanki cukru, 

* 2 białka, 

* 1 całe jajko, 

* 100 g masła

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Powoli dodaj miękkie masło oraz ser (dokładaj powoli w kawałkach). Na koniec dodaj budyń w proszku i dokładnie zmiksuj. 

Na formę wyłóż 3/4 ciasta czekoladowego, na nie daj całą masę serową. Na wierzch pokrusz resztę ciasta czekoladowego - możesz zrobić "łatki" odrywając kawałek po kawałku lub zetrzeć na tarce i rozłożyć równomiernie. 

Całość piecz w 180 stopniach przez 40 minut. 



Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze