Bardzo dawno nie było u mnie sernika, a to chyba jedno z bardziej lubianych przeze mnie ciast. Tym razem wersja czekoladowa, na czekoladowym cieście i z kruszonką z czekoladą.
Jest banalnie proste i robi się go dosłownie pół godziny (włącznie z mieleniem twarogu!). To także idealny przepis dla tych, którzy wolą nieco mniejsze objętościowo wypieki - to przepis na sernik z 500 g sera, zamiast kilograma. Możecie podwoić ilość składników na masę serową jeśli chcecie wyższy i większy sernik.
Jeśli macie formę do tarty to fajnie będzie zrobić właśnie taką tartę sernikowo-czekoladową. W tortownicy na pewno ciasto będzie wyższe.
Ciasto czekoladowe:
* szklanka mąki,
* 2 łyżki kakao,
* 100 g cukru,
* 2 żółtka,
* szczypta soli,
* 100 g masła
Całość wyrób na zwarte, jednolite ciasto i schowaj do lodówki.
Masa serowa:
* 500 g sera na sernik,
* 1 budyń czekoladowy,
* pół szklanki cukru,
* 2 białka,
* 1 całe jajko,
* 100 g masła
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Powoli dodaj miękkie masło oraz ser (dokładaj powoli w kawałkach). Na koniec dodaj budyń w proszku i dokładnie zmiksuj.
Na formę wyłóż 3/4 ciasta czekoladowego, na nie daj całą masę serową. Na wierzch pokrusz resztę ciasta czekoladowego - możesz zrobić "łatki" odrywając kawałek po kawałku lub zetrzeć na tarce i rozłożyć równomiernie.
Całość piecz w 180 stopniach przez 40 minut.
0 komentarze