Foccacia z solą rozmarynową

Przepisów na foccacie jest mnóstwo! Sama wypróbowałam wieeele z nich i zawsze było coś nie tak. Największym zarzutem było to, że w dużej mierze było to że ciasto było bardzo suche. Warto też dodać, że jest mnóstwo jej rodzajów w samych Włoszech - jak zazwyczaj zależy to od regionu. 

Ja wreszcie znalazłam idealne proporcje! Ta prosta foccacia jest pełna drobnych bąbelków powietrza, dzięki czemu jest sprężysta i miękka. Dodatki to kwestia upodobań, na tej jest rozmaryn, ser typu gorgonzola, suszone figi oraz zielone oliwki, czosnek i morska sól rozmarynowa. 


Najprostsza foccacia z solą rozmarynową
Najprostsza foccacia z solą rozmarynową

Składniki:

* 3/4 szklanki ciepłej wody, 

* 4 g suszonych drożdży, 

* 1,5 szklanki mąki pszennej, 

* pół szklanki oliwy z oliwek,

* cukier, sól

* dodatki 


Do wody dodaj drożdże oraz cukier i odrobinę mąki. Po chwili drożdże powinny się aktywować. Mieszając ciasto powoli dodawaj mąkę oraz oliwę - dodaj jej około połowę. 

Ciasto nie może być zbite tak jak na pizzę, powinno być miękkie i przelewające się przez ręce. Na sam koniec dodaj sól i wmieszaj ją w ciasto. 

Większy pojemnik posmaruj oliwą i przełóż do niego ciasto na foccacię. Również wierzch polej odrobiną oliwy i posyp je roztartym świeżym rozmarynem. Odłóż do lodówki na co najmniej 5 godzin, może to być nawet cała noc. 

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną oliwą. Delikatnie, opuszkami palców rozłóż ją na całości formy i odłóż na około godzinę do ostatniego wyrośnięcia. 

Po tym czasie ciasto polej oliwą (dość obficie) i opuszkami palców, bardzo delikatnie zrób wgniecenia. Dodaj ulubione dodatki i całość posyp solą morską z rozmarynem. 

Piecz w 230 stopniach do zezłocenia ciasta. 


Sól rozmarynową bardzo łatwo przygotujecie sami - wystarczy sól morską w kryształach zmielić w młynku z gałązką rozmarynu. Jeszcze lepiej będzie rozetrzeć ją w moździerzu. 

Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze