Przepisów na foccacie jest mnóstwo! Sama wypróbowałam wieeele z nich i zawsze było coś nie tak. Największym zarzutem było to, że w dużej mierze było to że ciasto było bardzo suche. Warto też dodać, że jest mnóstwo jej rodzajów w samych Włoszech - jak zazwyczaj zależy to od regionu.
Ja wreszcie znalazłam idealne proporcje! Ta prosta foccacia jest pełna drobnych bąbelków powietrza, dzięki czemu jest sprężysta i miękka. Dodatki to kwestia upodobań, na tej jest rozmaryn, ser typu gorgonzola, suszone figi oraz zielone oliwki, czosnek i morska sól rozmarynowa.
Najprostsza foccacia z solą rozmarynową |
Składniki:
* 3/4 szklanki ciepłej wody,
* 4 g suszonych drożdży,
* 1,5 szklanki mąki pszennej,
* pół szklanki oliwy z oliwek,
* cukier, sól
* dodatki
Do wody dodaj drożdże oraz cukier i odrobinę mąki. Po chwili drożdże powinny się aktywować. Mieszając ciasto powoli dodawaj mąkę oraz oliwę - dodaj jej około połowę.
Ciasto nie może być zbite tak jak na pizzę, powinno być miękkie i przelewające się przez ręce. Na sam koniec dodaj sól i wmieszaj ją w ciasto.
Większy pojemnik posmaruj oliwą i przełóż do niego ciasto na foccacię. Również wierzch polej odrobiną oliwy i posyp je roztartym świeżym rozmarynem. Odłóż do lodówki na co najmniej 5 godzin, może to być nawet cała noc.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną oliwą. Delikatnie, opuszkami palców rozłóż ją na całości formy i odłóż na około godzinę do ostatniego wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto polej oliwą (dość obficie) i opuszkami palców, bardzo delikatnie zrób wgniecenia. Dodaj ulubione dodatki i całość posyp solą morską z rozmarynem.
Piecz w 230 stopniach do zezłocenia ciasta.
Sól rozmarynową bardzo łatwo przygotujecie sami - wystarczy sól morską w kryształach zmielić w młynku z gałązką rozmarynu. Jeszcze lepiej będzie rozetrzeć ją w moździerzu.
0 komentarze