Drożdżowe bułeczki ze słonym karmelem

 Jest coś w cieście drożdżowym, że kojarzy się z domem i ciepłem. Może to przez proces wyrastania? Zapach? No nie wiem, ale drożdżowe wypieki są moimi ulubionymi i zawsze, gdy kończą mi się pomysły na to co upiec sięgam po coś z drożdżami. 

W tym przepisie postawiłam na bogate, słodkie wnętrze i chrupiący wierzch. Ciasto na te bułki to te z przepisu White Plate z książki "Chleb i okruszki" na Szwedzkie bułeczki kardamonowe z cynamonem. Nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła modyfikacji. Nie ma więc jajka (bez niego wszystko świetnie się udaje), nie ma też kardamonu, a zamiast cynamonowego wnętrza jest słony karmel i ciastka korzenne. Również proporcje są nieco inne, tak by ciasto było nieco bardziej wilgotne. 

Są idealne do kawy, do herbaty i do tego by poczuć zbliżające się święta. Nie bez znaczenia jest także to, że robi się je zupełnie bezproblemowo i poradzi sobie z nimi każdy. Do dzieła!





Składniki:

/na 10 bułeczek/

* 30 g drożdży świeżych, 

* 200 ml mleka,

* 60 g cukru, 

* 60 g masła, 

* sól,

* 400 g mąki

Najpierw podgrzej mleko, a drożdże rozkrusz w dużej misce - zasyp je cukrem. Kiedy mleko będzie ciepłe (ale nie gorące) zalej nim drożdże i wymieszaj. Odstaw na 10 minut do czasu, aż drożdże się napuszą. W tym czasie warto rozpuścić masło. 

Kiedy drożdże będą gotowe dodaj resztę składników - szczyptę soli, mąkę oraz przestudzone masło. Jeśli chcesz możesz dodać też jedno jajko. Całość zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto, po czym odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. 

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkuj go na jakieś 2-3 cm. Rozsmaruj na nim 2 lub 3 solidne łyżki karmelu lub kajmaku i posyp pokruszonymi ciastkami speculoos (te korzenne ciasteczka są teraz dostępne w większość sklepów sieciowych typu Lidl, Aldi, Kaufland). U mnie były to dwie spore garści - ciasteczek nigdy za wiele!

Ciasto złóż najpierw na pół, a później drugą połową przykryj resztę ciasta. Bardzo delikatnie rozwałkuj całość na kształt prostokąta. Przy pomocy radełka lub noża do pizzy wycinaj paseczki o szerokości 2-3 cm. Weź jeden wałeczek, okręć go wokół własnej osi i a następnie zwiń ciasto na kształt "ślimaka". Koniec wałeczka zawiń pod spód. Możesz też zwijać kształty jakie Ci się podoba - mogą to być węzły, plecionki. Cokolwiek przyjdzie Ci do głowy i co będzie dla Ciebie wygodniejsze. 

Bułeczki układaj na blaszce i posyp ciasteczkową kruszonką (100 g pokruszonych ciastek speculoos i 40 g masła - wyrób na konsystencję suchego piasku). 
Piecz 15 minut w 180 stopniach - do czasu aż ładnie zbrązowieją, a dzieje się to bardzo szybko!

Jeśli to nadzienie nie jest Twoim ulubionym możesz kombinować z innymi:

* krem czekoladowy i orzechy, 

* karmel i orzechy włoskie,

* masło orzechowe i orzeszki,

* masło i cynamon


Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze