Dyniowych wypieków u mnie ciąg dalszy. To proste ciasto dyniowe zrobi dosłownie każdy. Pracy jest przy nim minimum, a efekt jest cudowny.
Długi czas chciałam zrobić ciasto z dynią w typie ucieranego, ale bardziej wilgotnego, wręcz na pograniczu brownie. Udało się! A jest to przepis z wypadkowych kilku różnych znalezionych w internecie (między innymi z Moje Wypieki). To ciasto jest kleiste, mokre, ale dla balansu dodałam do niego chrupiącą cynamonową kruszonkę. Możecie też zaszaleć totalnie polewając wierzch pomarańczowym lukrem, ale wtedy bądźcie gotowi na mnóstwo słodkości. Dobrym pomysłem będzie też odjęcie lukru, ale za to dodanie do środka rodzynek, fig, śliwek i orzechów. Totalnie jesienne!
Co ważne - podmieniając mleko krowie, na jego roślinny odpowiednik uzyskacie całkowicie wegańskie ciasto dyniowe. Perfekcyjne do tego by zakopać się z nim pod kocykiem z kubkiem herbaty w jesienny wieczór.
Jeśli nie lubicie takich ciężkich ciast wystarczy, że upieczecie je w szerszej i bardziej płaskiej blaszce - nie będzie miało wysokich "kromek" ale będzie bardziej dopieczone.
Składniki:
/na małą keksówkę/
* 250 g mąki pszennej,
* 250 g pure z dyni (najlepsza będzie hokkaido),
* 2 łyżki przyprawy do piernika,
* łyżeczka cynamonu,
* płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
* pół łyżeczki proszku do pieczenia,
* 100 g cukru (brązowy będzie najlepszy),
* 100 ml mleka,
* 150 ml oleju
Dzień wcześniej przygotuj sobie purée - upiecz lub ugotuj dynię, a następnie dokładnie ją zblenduj.
W misce połącz mokre składniki - purée, olej, mleko. Następnie dodaj mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz przyprawy. Całość dobrze zmiksuj i przelej do blaszki wyłożonej papierem.
Wierzch posyp kruszonką cynamonową:
* 100 g masła,
* 150 g cukru,
* 150 g mąki,
* łyżeczka cynamonu.
Połącz składniki suche rozcierając je z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Ciasto piecz 40 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
0 komentarze