Tzatziki - najprostszy dip

Po ostatnim pobycie w Grecji nie mogłam przestać myśleć o tym sosie - autentycznie! Tzatziki zachwycają świeżością, a zarazem kremowością. Jest odświeżający, gęsty i pasuje do wielu dań. Niesamowite jest to jak kuchnia śródziemnomorska dobrze przygotowaną prostotę wynosi do poziomu wielogwiazdkowego dania restauracyjnego. 

I tak jak to bywa - im prościej tym trudniej. Jest tu kilka składników więc muszą być one najwyższej jakości. Podstawa to gęsty jogurt grecki - bez dodatku mleka w proszku. W Krakowie znajdziecie taki na przykład na Starym Kleparzu. Jeśli macie dostęp do dyskontów typu Lidl czy Biedronka - sprawdźcie składy. Obok prawdziwego jogurtu greckiego leżą jogurty "typu greckiego". Zwróćcie na to uwagę. 

Kolejna sprawa to ogórki - najlepiej młode, gruntowe. Muszą być twarde, jędrne i z jak najmniejszą ilością nasionek. Ogórki szklarniowe również będą OK, jednak zawierają znacznie więcej wody, dlatego warto pozbawić ich nasionek. 

Z czym jeść tzatziki?

Nieoczywistym pomysłem jest dodanie go do mięsa (tak jak jadłam go jako dodatek do gyrosa) i ono świetnie odświeży nawet ciężkie i tłuste mięso. Oczywiście to proste tzatziki to idealny dodatek do przekąsek - pity, tortilli lub chrupiących paluszków. Będzie świetny z serami i warzywami pokrojonymi w słupki. Zróbcie prawdziwą grecką ucztę i przygotujcie talerz pełen takich smakołyków - feta, tzatziki, grillowana pita, oliwki... Mniam!



Składniki:

* 400 g jogurtu greckiego, 

* 3 małe ogórki gruntowe lub 1 standardowy szklarniowy,

* 2 łyżeczki soli, 

* 3 ząbki czosnku, 

* 3 łyżki posiekanego koperku,

* 1 łyżka posiekanej mięty, 

* 3 łyżki oliwy z oliwek,

* 2 łyżki soku z cytryny

Najpierw umyj ogórki i zetrzyj je na grubych oczkach. Dodaj do nich sól i wymieszaj - odłóż na jakieś 30 minut by puściły wodę. 

Do jogurtu dodaj koperek, miętę, przeciśnięty czosnek, oliwę oraz sok z cytryny. Całość dobrze wymieszaj. 

Wracamy do ogórków - należy je dokładnie odcisnąć z soku i wmieszać je w jogurt. Dip dobrze jest schłodzić przed podaniem

Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze