Sernik na cieście ucieranym z owocami i kruszonką

Nie lubię piec kilka razy tego samego ciasta pod rząd, dlatego wciąż szukam nowych pomysłów, nowych rozwiązań. Tak właśnie powstał ten przepis - połączenie ciasta ucieranego, miękkiego, wilgotnego, z masą jak na sernik, owocami i kruszonką. 

Mogę powiedzieć, że ma wszystko co lubię i jest świetną odmianą od zwykłego sernika lub zwyczajnego ciasta z owocami. 



Składniki:

/na formę o średnicy 26cm/

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 100 g cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 100 g jogurtu, 
  • 120 g masła, 
  • szczypta soli

Miękkie masło utrzyj z cukrem - ma powstać jasna, puszysta masa. Następnie dodaj po jednym jajku oraz powoli zacznij dodawać jogurt. Najlepiej zrobić to partiami. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto wyłóż na formę z papierem do pieczenia - możesz rozsmarować ją równo, a możesz też zrobić coś na kształt tarty, czyli dodać więcej ciasta na rantach. 

Masa serowa:

  • 500 g sera białego - zmielonego chociaż jeden raz, 
  • 100 g masła,
  • 2 jajka, 
  • 120 g cukru, 
  • łyżeczka cukru waniliowego, 
  • starta skórka z cytryny, 
  • 6 łyżek mąki ziemiaczanej. 
Masło ucieraj z cukrem przez kilka minut. Dodaj jajka i poczekaj aż wszystko ładnie się połączy. Partiami dodawaj ser biały tak by powstała jednolita masa. Na sam koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny. Masę wylej na ciasto i wyrównaj łyżką.

Na wierzch dodaj pokrojone owoce (u mnie morele) i wysyp kruszonkę. 
Całość piecz godzinę w 180 stopniach. Ciasto po wyjęciu będzie dość miękkie i może wydawać się, że jest płynne. Jednak po nocy ładnie się ustabilizuje.




Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze